Helsingin Porvarinlahden lähellä kävelytien varressa suuren kuusen alla oli eilen satakunta haarakasta muutaman aarin alalla. Mycokeyn pdf:ää pohjolan haarakkaista olen tutkiskellut mutta sen tiedot eivät taida olla enää ajan tasalla.
Joka tapauksessa kuusen alla oli kahta sorttia haarakkaita ja välimuotoisia ei ollut. Olivat muuten ainoat haarakkaat mitä alueelta löysin eli sikäli helposti ajattelisi että kyseessä on kuitenkin yksi ja sama esiintymä ja laji. Mutta jos ja kun kyseessä on kaksi lajia niin toinen olisi sitten kait kuusihaarakas (tai stricta jos sellaista lajia on vielä olemassa) ja toinen sitten ehkä lähinnä flaccida?
Tuo “flaccida” oli muuten läpeensä luun valkea mutta mukana oli paikoin pieni aavistus punertavaa sävyä ja vanhemmissä taikka kärsineissä oli haarojen kärjissä ruskettumaa taikka okrankeltaisuutta havaittavissa. Nyt kuivuttuaan latvaosat ovat selkeän okranruskeita. Tuoretuoksu oli selkeä, vähän vaikeasti kuvattavissa mutta suovan tuoksu ei ole kaukana, kuivuneena tuota tuoksua ei enää ole. Mitään anikseen viittaavaa tuoksua ei näistä löytynyt vaikka osasin sitä hakea. Mitään havaittavaa selkää rihmastoa ei oikein ollut vaikka muutamia kaivoin varovasti maasta. Kooltaan ja muodoltaan olivat sellaisia tyynymäisen ja kuusihaarakasmaisen pystyn välistä, osa tyynymäisiä ja osa selvemmin jalallisia.
Korallihaarakkaissa on myös tämän tapaisia valkoisia ja niitähän näkee jatkuvasti maastossa, varsinkin vähän kosteammissa painanteissa. Nämä eivät maastossa tuoneet näitä yleisiä korallihaarakasryhmän valkoisia haarakkaita mieleen.