Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Haarakkaita haavikossa

Hoikkahaarakas, Ramariopsis tenuiramosa näin kuviin vertaillen saattaisi ehkä olla, mutta kun on näitä haarakkaita niin varmuutta ei taida koskaan saada. Kivan näköisiä kuitenkin.

No ainakin mahdollista on. Ramariopsikset ovat pienen sekvenssiselvityksen perusteella sotkuinen kohta, lajeja on enemmän kuin kirjoissa esitetään. Hyvin vaikeita erottaa mikroskooppisesti, koska itiöt ovat niin pieniä, ettei eroja ei tahdo erottaa.

R. tenuiramosa osoittautui kuitenkin selkeästi kohdaksi sikäli, että sillä nimellä sekvenssiin tulleet pysyivät aika nätisti kasassa. Mutta en osaa sanoa, että kuinka just tämän lajin skoopissa osaa erottaa. Ehkä Bellis osaa selventää tätä.

1 tykkäys

Okei, kiitti tiedoista! Haarakkaiden kohdalla taitaa olla niin, että parasta heittää pyyhe kehään jo ennen taistelua. No muutama helppoa löytyy sentään, ainakin toistaiseksi.

Ramariopsiket ovat aikamoista sotkua. Katsoin niitä vähän tarkemmin n. 15 voutta sitten mutta harvoin olin varma mistään nimestä. Itiöt ovat pienet ja pintakuviointi on hyvin vaikeasti havaittavissa ilman huippuluokan mikroskooppia, jos silläkään. Tässä vähän itiöitä:

http://www.cybertruffle.org.uk/cyberliber/59351/0084/002/0207.htm

Kuvan sieni sopii aika hyvin siihen mitä minäkin pidin tenuiramosana vaikkakin minun sienet eivät tainneet noin haaraisia olla.

Kirjasin ylös mitä löysin yhdeltä hyvältä niittysienipaikalta, tässä lyhennelmä Ramariopsisten vaihtelusta siitä paikasta:

  • Ramaroipsis sp. (Clavulinopsis sp.?). […] (Haaraton -) haarainen. Norsunluuvalkoinen - vaalean harmaa, ei keltasävyä. Ei hysterokrooinen. Ei sisällä sclerobasidioita. Itiöissä pieni apiculus. Ei havaittavaa CB+ ornamentaatiota itiöissä, mutta saattaa kuitenkin olla niin pientä ettei voi valomikroskoopilla havaita, kuten joillakin Ramariopsis-lajeilla. Cornerin (1970) mukaan tämä sieni liikkuu jossain välillä Ramariopsis subtilis (väärät itiöt) - R. tenuicula (väärä koko?) - R. microspora (väärä väri).
  • Ramariopsis crocea. […] Pieni keltainen haarakas valkoisella jalalla. […] Ei liene yleinen, mutta jää pienuutensa takia helposti huomaamatta. […]
  • Ramariopsis cf. microspora (Clavulinopsis cf. microspora). […] Vähähaarainen tai haaraton. Vaalean harmaa tai kalpean okra - kalpean ruskea, ei keltasävyä, ei liene hysterokrooinen(?). Hyvin runsaasti sclerobasidioita ja jonkin verran sclerohyyfejä traamassa (yksinkertaisilla septoilla). Näillä ei kuitenkaan liene systemaattista merkitystä. Jotkut hyyfit hieman laajentuneet, ≤ 9 μm. Itiön apiculus hieman isompi Clavulinopsis-tyyppinen kuin näytteessä #3568:ssa, mutta ehkä ei ratkaisevan iso ero. Pieni-itiöinen, avistettavissa pieniä syanofiilisiä nystyjä. Ramariopsis microspora saattaa olla tälle oikea nimi. […]
  • Ramariopsis cf. rufipes. […] Pieni vaalea, hysterokrooinen haarakas. Ei raportoitu Suomesta, mutta lienee koonsa takia ylenkatsottu.
  • Ramariopsis subtilis. […] Pieni vaalea, ei hysterokrooinen haarakas, joka linee melko yleinen Suomessa, mutta vaikea määrittää ja löytää pienuutensa takia. […]

Viime vuosina on kirjallisuudessa näkynyt merkkejä siitä tähän sotkuun saattaisi olla tulossa enemmän selvyyttä.

1 tykkäys