Outo haarakas - piikkikärkihaarakas?

Haarakkaat ovat itselleni olleet aika hankalia. Tänään löytyi lahopuulta täältä Espoosta lehtomaisesta metsästä tällainen haarakas. Oletan että kasvualusta oli kuusi, mutta varma siitä en ole. Maku oli jossain määrin karvas. Huomiota herättää tuo selvä väriero haarojen vaaleiden latvojen ja selvästi tummemman muun itiöemän välillä.Kuva on otettu aika hämärissä olosuhteissa nyt sateisena iltana, ja todellisuudessa tuo tyviosa on varmaan vieläkin tummempi. Kuvan itiöemät ovat samalta kannolta, oikean puoleinen irroitettu.

NM3:n Ramaria-kaavassa kasvualustalla (lahopuu / ei lahopuu) on iso merkitys, ja sen perusteella lähinnä tulisi mieleen piikkikärkihaarakas (Ramaria apiculata). Vai voisiko olla joku muu?

Haarakkaat on kaikille hankalia. Onneksi muutama laji sentään on helppo tunnistaa ja ilman skooppia. Kunnes ne splitataan lajiryhmiin :sweat_smile: Siihen saakka tämä on kuitenkin piikkikärkihaarakas kuten ehdotit. Nuo fosforinhohtoiset kärjet ovat tunnusmerkki. Minusta aika hieno, kuuluu omiin suosikkeihin violettihaarakkaan ohella (mikä tosin taitaa kuulua nuijakkaiden heimoon).

Näitä kärjistään neonvihreitä on tullut vastaan muutaman kerran. Joskus kärjet eivät ole vihreitä vaan vihreyttä on vain siellä haarautumiskohdissa. Olen myös löytänyt lajin kasvamassa kuusen neulaskarikkeessa eikä alla vaikuttanut olevan puuta kun sen irrotin. Hokken tavoin olen ajatellut nämä joissa on neonvihreyttä piikkikärkihaarakkaiksi. BTW tuo nimi ei kyllä ole kauhean onnistunut mielestäni.

Yksi juttu kuitenkin vähän askarruttaa. Löysin kerran tammien alta lehtikarikkeesta pienen haarakkaan (alun?) jolla oli kevyesti mutta selvästi vihreyttä kärjissä. Lähellä oli kyllä myös lehtikuusta ja jotain lehtikuusen oksaa taikka risua saattoi olla karikkeessa. En tuolloin osannut tätä tutkia tarkemmin. Ajattelin sen piikkikärjeksi mutta Fungi of Temperate Europessa on kuva Ramaria strictasta jolla on myös aavistuksen vihertävät kärjet. Stricta kasvaa lehtipuiden yhteydessä kun apiculata kasvaa aina/pääosin? havupuiden ja kait siis lähinnä kuusen yhteydessä. Nyttemmin tuumaan että oma löytöni ei ollutkaan apiculata vaan luultavasti stricta, vaikka kärjissä olikin aavistus vihreää.

Elikkä siis tuo Mikon kuva lienee apiculata kun on noin vihreä ja kasvaa kuusella. Mutta vihreäkärkisten yhteydessä kannattanee pitää mielessä myös R. strictan mahdollisuus?

On myös sellainen laji kuin Ramaria tsugina josta Lassoe/Petersen mainitsee että se on hyvin samankaltainen apiculatan kanssa. Laji on listattuna laji.fissä mutta yhtään havaintoa siitä ei ole kartalla.

En tiedä pitäisikö tämän lajin mahdollisuus ottaa huomioon Suomessa.

Kiitos vastauksista! Aina sitä tulee uutta vastaan, Ehkäpä nämä nyt uskaltaa laittaa piikkikärkihaarakkaiksi.

Tuo suorahaarakas, Ramaria stricta on sikäli kiintoisa tapaus, että vanhemmassa kirjallisuudessa (esim. NM3) se on esitelty suht yleisenä. V. 2009 ilmestyneessä kääväkkäiden ekokataloogissa siitä kuitenkin mainitaan vain muutamia löytöjä Suomesta. Kaiketi siis aiemmat suorahaarakkaat on tulkittu joksinkin muuksi lajiksi.

Näitä puusta kasvavia Ramarioita ei meillä montaa lajia (tiedossa) ole. Vielä ne ovat Ramarioita, mutta tulevaisuudessa jotakin muuta. Sekvensoimme näitä aikoinaan pienen otoksen, josta nykyinen käsitys on peräisin. Otos oli sen verran pieni, että kaikki lajeja ei välttämättä saatu kiinni. Jatkohommat ovat keskittyneet mykorritsa-haarakkaisiin.

Mikon sienet ovat aika voimakkaan värisiä, noin tummanvioletteja ei ole tullut vastaan. Monille Ramarioille on tyypillistä, että hyväkuntoiset tuoreet itiöemät (usein vain ihan nuoret) voivat olla värikkäitä, mutta värit pliisuuntuvat nopeasti. Apiculata-suuntaa oletan minäkin.

Aika monen lajin kohdalla on kirjallisuudessa mainittu sekä havu- että lehtipuu. Voi olla, että jos puu on muhjua, ei ole niin väliä, kummasta on kysymys.

R. apiculata meni sekvensseissä kahtia. Sille toiselle lajille ei nimiehdotusta ole. Tuntomerkeistä minulla ei ole käsitystä. Sikäli kaikki tällaiset hyvin dokumentoidut näytteet olisivat tärkeitä. Lienee yleinen laji kuitenkin. Apiculatakin kohdalla on kirjallisuudessa mainittu lehtipuukin.

R. stricta tosiaan on nykyisen käsityksen mukaan meillä hyvin harvinainen. Sehän on etelämpänä peruslaji pyökki- ja varmaan tammilehdoissakin. Olen nähnyt sitä ainoastaan (lehti)puusta kasvavana.

Sitten kiinni on saatu yksi nimetön mysteerilaji, ilmeisen harvinainen, skoopissa erottuva. Meiltä lienee vain yksi tieto ja sieni kasvoi jalavalla. Tuntomerkeistä en osaa sanoa mitään.

R. rubella kuuluu porukkaan, mutta taitaa olla aika itsensä värinen sieni.

Lentaria dendroidea (Ramaria pinicola, L. pinicola) ei ole läheistä sukua ja on pienempikokoista, mutta voi kasvaa puusta. Tämä on keltainen, kärjet voivat olla vaaleampia, tuskin kuitenkaan kovin vihertäviä.