Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Satapäinen lintuparvi Naantalin saaristossa

Eilen, 7.1.2019, satuin näkemään pitkän, osin hajanaisen lintuparven lentävän kohti pohjois-koillista. Mukana ei ollut kameraa eikä kiikaria, ja parvi oli niin korkealla, että lajin tunnistus oli mahdotonta. Lähinnä sorsilta ne minusta vaikuttivat.

Onko mahdollista, että ne olivat jo paluumuutolla?

Havaintopaikka: Teersalon länsiranta Velkualla Naantalissa

Monet Suomessa pesivistä vesilintulajeista siirtyvät vesistöjen jäätymisen myötä kohti etelää vain niin pitkälle kuin on tarpeen. Nykyään monina talvina jäättömiä vesialueita löytyy läpi talven Suomenlahden ja Saaristomeren alueelta, ja siksi myös vesilintuja esiintyy siellä läpi talven.

Talviaikaan parvet lentelevät sulapaikalta toiselle ravintoa etsimässä, ja rajanveto sille, milloin kyse on syysmuutosta tai kevätmuutosta, on kirjaimellisesti kuin veteen piirretty viiva. Sulapaikkojen välillä kohti etelää lentävää parvea ei voi automaattisesti tulkita syysmuutoksi ja pohjoiseen lentävää kevätmuutoksi. Yleensä näissä yhteyksissä puhutaan kiertelevistä parvista, jotka vain sattuvat lentämään tietyllä hetkellä tietttyyn ilmansuuntaan.

Eri vesilintulajien esiintymistä eri puolilla Suomea voit tutkia Lajitietokeskuksen talvilintulaskentasivuilta, missä tuoreimmat tiedot ovat vuodenvaihteen laskennasta. Tässä esimerkkinä linkki sinisorsan esiintymisen näyttävälle sivulle:

https://laji.fi/theme/talvilintulaskenta/stats/species/MX.26373?year=2018&season=winter

1 tykkäys

Moi, itsellä on sellainen käsitys että ainakin helmikuun (loppupuolella?) on jo selvää muuttoa, mutta kuitenkin vain pieniä yksilömääriä, riippuen tietenkin avoveden määrästä, muistaakseni mm. Olkiluodon (silloin kun alueelle vielä pääsi suht. helposti) keinosulaan alkoi ilmestyä uutta porukkaa niihin aikoihin.Melko aikaisin mm. joutsenet ,isokoskelot sekä telkät ja lokit käyvät kaukanakin rannikosta tarkastamassa tilanteen, vaikka sulaa olisikin varsinkin lokit palaavat vielä jonkin aikaa merelle yöksi, talvella nähty noin iso parvi tuo mieleen merikotkan tai kanahaukan silloin tosin parvi yleensä jää kiertelemään lähtösulansa ympäristöön.
T:Jyri

1 tykkäys

Kiitos vastauksesta, Jyri! - Kaikesta päätellen tuo näkemäni lintuparvi kuuluu niihin, jotka viivyttelevät muuttoa - tai jotka eivät välitä kovin kauaksi muuttaakaan. Varmaankin ornitologit jossain Kustavin-Taivassalon suunnalla olisivat havainneet linnut, jos kevätmuutosta olisi kysymys? - Vai - ovatko lintuharrastajat liikkeellä tähän aikaan vuodesta?

Kiitos vastauksesta, (joka meinasi jäädä minulta lukematta, kun sähköpostistani löytynyt linkki johdatti suoraan tuohon alempaan kommenttiin.) “Veteen piirretty viiva” kuulostaa tosi hyvin kuvaavan näitä lintujen muuttoja. :slight_smile:

Koska en pystynyt tunnistamaan näkemäni lintuparven lajia, en osannut hakea tuollaista karttaa, mihinkä annoit linkin. Kiitos! Päätin vastaisuudessa käydä useammin lintusivuilla - ja katsoa ylös taivaalle kävelyreissuillani. :slight_smile: Kunhan jaksaisin pitää kameraa mukana - tähänkin aikaan vuodesta…

Aina me ollaan liikkeellä :slight_smile:

1 tykkäys

Moi vielä, aikoinaan kun sorsien ruokkiminen oli tavallisempaa (jopa kunnan tuomat leipälaatikot, lopetettiin mm. rottien vuoksi) niin nämä “pullasorsat” lensivät suurin osa yöksi meren suuntaan , jolloin näkyi isojakin parvia, tämä tapahtui yleensä lähes pimeässä , ilmeisesti sama aamuisin toiseen suuntaan, osa kuitenkin jäi sulaan yöksi josta mm. paikallinen city-huuhkaja oli mielissään, kuten myös rotista yms.
T:Jyri

1 tykkäys