SavonlinnanKalalokkiVappuna24


2.5.2024 olivat jo monet perusasiakkaat palanneet Riihisaareen Savonlinnassa. Kalalokkeja oli jo Olavinlinnan tienoilla runsaasti. Tämä lokki halusi tulla kuvatuksi ja poseerasi mielellään!

1 Like

Kaunis kuva :slightly_smiling_face:

Minua kiinnostaa, miten ne lokin poikaset tulevat alas sieltä Olavinlinnan korkeuksista. Sieltä on putousta alas. Pesät ovat jossakin siellä ylhäällä. Äänistä päätellen lokeilla on kova riitely niistä parhaista
pesäpaikoista. Kai ne jo osaavat räpistellen lentää se verran. että eivät putoa sieltä kuin kivi alas.

Eiköhän poikaset pysy pesässä lentokykyisiksi asti, jos niitä ei häiritä. Jos ne pudottautuvat katolta untuvikkoina, niin ne ovat niin kevyitä, etteivät putoa kuin kivi. Telkän poikaset lähtevät pöntöstä päivän parin ikäisenä untuvikkona. Ne levittävät siiventynkänsä ja leijailevat maahan. Saattavat tehdä pompun ja sitten lähteä juoksemaan. Tämän vuoksi telkän pöntön alapuolella ei saa olla kiviä tai muuta terävää. Parasta olisi olla nurmikko tai vettä. Jos lokit pudottautuvat linnan korkeuksista, niin emot johdattanevat poikaset veden puolelle. Ne toimivat siten vaistojensa ansiosta. Kaupungissa kerrostalojen katoilta poikaset putoavat asfaltille tai betonille ja usein loukkaantuvat tai kuolevat.

Meillä kalalokkipari pesi vuosia korkeaksi kasaksi kerätyn kantokasan päällä. Mietin usein, että miten poikaset pääsevät alas niin vaarallisen näköisestä paikasta. Useana vuonna emot johdattivat poikaset pihani läpi järvelle. En tietenkään tiedä oliko kaikki haudotuista poikasista päässyt näin pitkälle. Nyt kantokasa on poissa ja lokit pesivät naapurin rannassa suuressa männyssä. Onneksi se on veden partaalla ja pääsevät laskeutumaan pehmeästi veteen. :slight_smile:


Kuvattu 18.6.2017 ikkunasta.