Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Scoliocentra ?

Moi, kuvattu helmikuussa Eurajoella, epäilisin Scoliocentra nigrinervis lajia, josta jossain mainitaan sen olevan tavallisin talvihyönteinen, mutta yllättäen havainnot painottuvat näköjään pohjoiseen, luulin että onnistuin saamaan suht hyviä kuvia, mut mitä vielä, laitan kumminkin.
T:JyriDSCN0485DSCN0482DSCN0479DSCN0487

Kuvauspäivämäärää ei ole mutta S. brachypterna on huomattavasti yleisempi talvellakin.

Kiitos kommentista, varmaan on mainitsemasi laji, artikkeli liittyi vahvasti pohjois-suomeen, mutta yleistin lauseen koskemaan koko suomea, ehkä siellä nigrinervis voisi olla yleisempi?
T:Jyri

Koko heimo on hyvin hankala määrittää kaavojen avulla, eikä oikeastaan onnistu ilman näytteen keräämistä (jos sittenkään). Siksi en uskalla ottaa näihin kuviin kantaa. Jos ja kun ajan kanssa minulle alkaa syntyä vertailukokoelmaa varmistetusti määritettyjen avulla, voisi osaaminen habitusmäärityksiin ehkä parantua. Kaavan avulla jopa suvun varmistaminen on hankalaa, mutta ilmeisesti suku on pääteltävissä myös habituksesta, joka tietty vaatii riittävästi vertailumateriaalia (tätähän kaavat eivät ota huomioon).

En siis ota kantaa määrityksiin - kerron vain miksi näihin tulee heikosti kommentteja. Euroopasta kuitenkin löytyy parempaa osaamista näihin, joten Diptera.info voisi auttaa (vahva ehkä).

1 tykkäys

Kiitos, olen satunnaisesti käynyt siellä Diptera sivulla lähinnä jotain kuvia katsomassa, mut kun ei oo tähän ikään kerennyt juuri kieliä oppimaan niin kuvien katseluun lähinnä jää, kaavat aivan mahdottomia vaikka olis suomen kielisiä, ensin varmaan tarttis vähän perehtyä rakenteeseenkin, eli habitus pohjalta pitkälti mennään.
T:Jyri