Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sieni joutomaalta?

Moi,
oli hienon näköinen sieni, mikähän tämä?
Pentti.
sienet
21.5.2009 Haukioja.

Kartiohuhtasieni. Esiintyy arvaamattomasti. Sienestäjien toiveherkku. Ja kelpaa myös kuvaajille.

Joku niistä. Pohjoimaista on sekvenssoitu tällä hetkellä yhdksän eri huhtasientä ja lisää linee tulossa.

1 tykkäys

Moi, tätä sienipalstaakin olen välillä lukaissut vaikka en tunne kuin punakärpässienen ja pari muuta, vai tunnenko?? tämä uusien lajien määrä😭, tämä tarkoittanee et kaikki vanhat ja uudet havainnot vaikka ko.kartiohuhtasienestä joutavat romukoppaan ellei ole muita näytteitä kuin kuva? Eli meidän tavis havainnoista ei ole kenellekkään hyötyä, ellei ole esim. jonkun Lajiryhmän esim. pohjoisin havainto tms.
T:Jyri

Ainakaan meille sunnuntaiharrastajille ketkä satunnaisesti kuvaamme sieniä tai keräämme joitakin syötäväksi tällainen yliampuva pilkkominen ei herätä tuntemuksia mihinkään suuntaan. Tiedemiehet ovat sitten erikseen. Havisten päätyminen romukoppaan on toki ikävä asia vaikka tieteen kehittyminen onkin hyvä asia.

Näitä, jossa lakin harjut ainakin vanhoilla päivillä on tummempi kuin lakki muuten on perinteisesti kutsuttu kartiohuhtasieneksi. Nyt niitä on viisi pohjoismaissa. Niistä selvästi yleisin on Morchella importuna ainakin Norjassa. Elän vielä siinä toivossa että voisimme joskus oppia tunnistamaan huhtasienet yhdistämällä ulkonäön ja ekologian mutta se jää nähtäväksi. Tänään en edes yritä.

Joo kyllä minäkin ajattelen niin, että ainakin osa havainnoista palaa kopasta takaisin, kunhan opimme tunnistamaan lajit. Sienissä kuitenkin lähtökohta on se, että valokuva pitää aina liittää havaintoon mukaan.