Siivet lopussa [Metsänokiperhonen (Erebia ligea)]

Toisessa siivessä vielä sen verran kuvioitakin näkyvissä, että itse ehdottaisin metsänokiperhosta (Erebia ligea). Siivet ovat kyllä niin paljon kuluneet, että epäilytti lentoonpääsy, mutta sekin vielä sujui varsin vaivattomasti.

Ja kyllä suunnistus ja laskeutuminenkin onnistui näillä siivillä vielä moitteettomasti. Joskus ihmetyttää, että kuinka vähillä siivillä perhonen vielä pärjää?


Perhonen kuvattu pihallani Sodankylässä 02.08.2021
Jospa joku vielä varmistaisi lajin ja saa antaisi jonkunlaista prosenttiarviota riittävän kantavasta siipipinta-alasta?

Minusta tuo on oikein. E. emblalla tai E. disalla pitäisi näkyä alemmassa kuvassa pieni kolmas täplä ja vasemman siiven oranssi näyttää jatkuvalta, joka kait rajaa E. emblan pois.

Kiitokset JKT
Pidin ensialkuun helppona tunnistuksena, mutta kun tutustui tarkemmin muihinkin nokiperhosiin, niin piti kahlata kaikki kuvat läpi että sai tarkistettua kaira- ja lapinnokiperhosten tuntomerkit myös.

Usein näkee perhosia, joilla on tuollaiset siivet, ja lentelevät kuitenkin. Olen nähnyt ainakin ketohopeatäpliä ja keisarinviittojakin. Noin tummuneita siipiä en ole kyllä ennen nähnyt. Ilmeisesti linnut tavoittelevat niitä, mutta suuhun jää vain pala siipeä, näin arvelen. Metsänokiperhonen on juuri se perhonen, jonka värit haalistuvat hyvin nopeasti.