Metsänokiperhosen väritys?

Hei! Havaitsin tänään metsänokiperhosen lentelemässä ihan taajamassa. Lähemmin tarkasteltuna huomasin valokuvasta, että tällä oli sinistä ja vihreää siiven kärjissä. Mikä selittää ilmiön, onko tarttunut maalia talon seinästä, tai jonkin kasvin siitepölyä? Eihän metsänokiperhosessa pitäisi olla muuta väriä kuin tummanruskeaa ja punaoranssia? Muuten tuttavallinen tapaus, löysi kolon talon seinästä.


Sulkava, 17.7.2019

Kyllä sinistä ilmeisesti esiintyy joskus. Tommi Laurinsalo julkaisi eilen tällaisen 14.7. tänä vuonna kuvatun Facen perhosryhmässä.

Sieppaa

1 Like

Onpa mielenkiintoista! Missähän tuo on kuvattu? Onko kyseessä joku alueellinen variaatio vai eri ‘perhostyyppi’? Täytyypä etsiä aiheesta lisää tietoa…:slightly_smiling_face:

Hei, kuvasin ks perhosen Sipoossa.

1 Like

Vau, hieno kuva. Oliko tämä sun 1. havainto tuollaisesta metsänokiperhosesta? Oliko sulle entuudestaan tuttua?

Terve,
tämä sininen väri E.ligean siivissä ei ole peräisin väriaineista vaan on samaa perua kuin A.irisin ja A.ilian “häive”. Se näkyy vain kun siipeä katsotaan tietyssä kulmassa tulevaan valoon nähden. Ihmissilmään häiveväri näyttää metalliselta kun taas väriaineiden värit näyttävät lähinnä maalilta. Perhosten siivissä voi olla molempaa tyyppiä. Tätä häiveväriä esiintyy monilla muillakin Erebia-lajeilla Euroopassa. Luonnollisesti häiveväriä esiintyy myös muissa perhosryhmissä kuten erityisesti esim sinisiivissä.
Häiveväri syntyy perhosen siipisuomuissa olevassa jaksollisessa rakenteessa, jonka jakso on näkyvän valon suuruusluokkaa (noin puoli mikrometriä). Jaksollinen rakenne aiheuttaa valon taittuessa ja heijastuessa interferenssi-ilmiön missä valon eri värit taittuvat eri suuntiin hieman kuten bensiinikalvossa veden pinnalla. Osa näistä väreistä absorboituu siipisuomun ruskeaan väriaineeseen siivessä ja loput heijastuvat rakenteen määräämään suuntaan. Häiveväri on tätä heijastunutta osaa valosta, jäännösvaloa, ja se on lähinnä sinistä. Muut valon aallonpituudet (=värit), kuten esim punainen jäävät ruskealta näyttävään väriaineeseen.
Perhosen siipisuomujen rakenne on viime aikoina alkanut kiinnostaa optisen alan tiedemiehiä, jotka yrittävät kehittää tekniikkoja, joilla valon taittumista ja heijastumista voidaan tehokkaasti kontrolloida hyötykäytössä.
ML

3 Likes

Tämä oli eka

1 Like

Metsänokiperhonen (Erebia ligea) on aivan tuoreena erittäin komea perhonen. Se kuitenkin nopeasti “reissussa rähjääntyy” ja voi myöhemmin näyttää hyvin haalistuneelta ja ränsistyneeltä, ja kuin olisi junan alle jäänyt. Viimeksi kuvausreissulla näin lukuisia metsänokiperhosia ja ne olivat niitä “kuluneita” yksilöitä. Tämä perhonen on ollut täälläpäin tänä vuonna yleinen - se vaihtelee vuiosittain.

Hei,

joo, metsänokiperhonen on todella hieno perhonen, jotenkin sametinpehmeä ja helppo kuvata. Tässä tämänpäiväinen, loikoili heinikossa kun ei aurinko paistellut

2 Likes

Itse asiassa minusta suorastaan inhottava kuvata JOS aurinko paistaa - osa otuksesta tuppaa jäämään täysin mustaksi.

Olen samaa mieltä kanssasi, JKT. Valoisaa, mutta ohut pilviharso, on parasta.

Hienon kuvan olet saanut! On niin virheetön ja puhdas yksilö. Itse olen ko. perhosia nähnyt täällä Imatralla omassa puutarhassa ja kuvannut niitä ja juuri tuo varjoisan kuvan saaminen on tärkeää. Jos on kirkas auringonpaiste, eikä voi mitenkään varjostaa kuvaustilannetta, siitä ei noin hyvää kuvaa saa!

Kiitos! Kuva on otettu kamerapuhelimella, oli ihan tyyni keli, ja perhonen ei hämmentynyt kuvaamisesta, ihan lähellä pystyin kuvaamaan. Ja tosiaan, valoa ei ollut liikaa. Joten hyvä tilanne tuoreen metsänokiperhosen kuvaamiselle. Hyvä että onnistui!

Ai sinäkin kuvaat puhelimella… Minä myös Huawei H7:lla kuvaan perhosia aina kun uuden satun näkemään. Siinä vaan lähikuvia saadakseen pitää osata lähestyä kohdetta joskus tosi h i t a a a s t i, eikä huitoa hyttysiä tms. Hermoja kysyy joskus kun olet juuri päässyt lähelle ja itikka pistää silmäkulmaan tai sormeen juuri sopivasti!

Juu, tuttuja tilanteita… Minulla Samsung Galaxy, ihan mukavaa kuvaa ja kevyt mukana, mutta monestihan nuo tilanteet juuri päättyy hikoiluun ja huhkimiseen ja sillä välin perhoset on jo tiessään…

Tulin kehuneeksi metsänokiperhosta komeaksi. Se on sellainen hyvin tuoreena. Se vain nopeasti haalistuu ajan kanssa. Tässä melko tuore metsänokiperhonen 6.7.2007 Punkaharjulta.

3 Likes

Onpa hieno kuva sinulla! Kaunis perhonen ja kaunis kuva. :cherry_blossom:

Minusta tuota perhosta on vaalennettu pikkuisen liikaa. Ympärillä - varsinkin yläpuolella - näkyy turhan selvä halo.

Kuvankäsittelyssä on kuvaa kirkastettu, jotta saadaan vihreää taustaa elävämmäksi. Käytännössä tuo tumma siipi on vähän vaaleampi kuin luonnossa. Totta.

Tänään bongasin klo 16.30. aikaan 3 melko ‘hypotermista’ metsänokiperhosta, +14 c, pilvinen, tyyni, metsäautotie. Herättääköhän nämä tyypit värityksineen kommentteja?



Puumala, 2.8.2019