Sininen jäkälä

Pienessä metsässä lepän rungolta löytyi 20.02.2020 Asikkalassa. Tarkemmin kuvia katsottaessa juuri sinisellä pohjalla näkyy mustia pisteitä (itiöpesäkkeitäkö?). Joten siitä lähtisin, että kyseessä olisi ehkä jokin laakajäkälä. Mutta todella outo tapaus tämä on. Pystyisikö joku tunnistamaan mikä tämä on?

Googlettamalla ankarasti löytyi tämä kääpä/kääväkäs (?) Sinivanu ,(Byssocorticium pulchrum). Voisikohan tämä olla ratkaisu pulmaan?

2 Likes

Hei,

olen odotellut, että joku asioita paremmin tunteva vastaisi.

Minusta näyttää, että lepän rungolla kasvaa jokin nahakka ja tämä siniseksi värjäävä kasvaisi sen päällä. Jos kyseessä ei ole jäkälä, niin sitten voisi olla jokin nahakan lahottajasieni, esimerkiksi jokin pyrenomykeetti. Niiden itiöpullot ovat tummia. Valitettavasti en tunne niitä kovin hyvin enkä tiedä yhtään, joka värjäisi kasvualustan siniseksi.

No, saatiinpa ketju ainakin aloitetuksi: Marja

1 Like

Googlettamalla ankarasti löytyi tämä kääpä/kääväkäs (?) Sinivanu ,(Byssocorticium pulchrum). Voisikohan tämä olla ratkaisu pulmaani?

Kiitos Maarit hienoista kuvista! Lajiin en pysty tarjoamaan mitään ehdokkaita. Marjan ehdotus saattaa hyvinkin olla lähinnä oikea! Sinivanu ei tule kyseeseen, se laji kasvaa yleensä näkymättömissä pitkälle lahonneen kuusen,männyn tai haavan alustoissa. Metsässä olen nähnyt useinkin, tuon tapaista homekasvustoa. Aarteita luonto onkin täynnä!

1 Like

Veikkaisin että orvakkaan on iskeytynyt joku muu sieni, joka on värjännyt sen siniseksi. Mutta tämä on arvaus ja varmuus saadaan vain näytteestä mikroskopoimalla.

1 Like

Kiitos vastauksestasi. Poissulkevakin tieto vie lähemmäksi oikeaa vastausta.