Siniharmaa kääpä [ Sinerväkääpä, Postia simulans ]


27.10.2022 Somero, Samaria.
Vanha järeää kuusta kasvanut metsä hakattiin avohakkuuksi 4-5 vuotta sitten. Isot kannot ja paljon hakkuujätettä jäi jäljelle. Tämä siniharmaa kääpä kuusenkappaleen alapinnalla. Ensin ajattelin värin ,siniharmaa, perusteella ,että olisi hopeakääpää. Väri korostui itiöemää käännellessä eri asentoihin. Mutta tarkempi tarkastelu pois sulki sen vaihtoehdon. Tai ihan nuori hopeakääpä kenties voisi olla. Pillit epämääräisen kokoisia, isoja. Väri tietysti voi olla jonkun muun aiheuttama kuin käävän oma. Hajuton, maistanut en. Paksuutta 2 mm. Kutistuu jonkin verran kuivuessa, samoin väri vahvistuu.
Kasvaako sinikääpä resupinaattisena?

Sinikääpäryhmää näkee kyllä resupinaattisena. Melkein mikä vaan pileaattinen laji voi kasvaa resupinaattisena puun alapinnalla, missä se ei kasvupaikan vuoksi pysty muodostamaan lakkia. Harmaa sävy tuo erehdyttävästi mieleen hopeakäävän, mutta pillistö sopisi sinikäävälle.

Sinikääpäryhmää, mutta lajia ei voi määrittää ilman mikroskopointia, joka sekin on vaikeaa näillä lajeilla. Voit käyttää nimeä Postia caesia coll., jos tarkempaa lajia ei saada. Todennäköisimmät ryhmän lajit tässä tapauksessa ovat Postia simulans tai Postia cyanescens.

Minulla on yksi keräys Postia cyanescens lajista. Sen on Matti varmistanut. Sen pillistö ja väri sopii tälle mutta ulkonäkö on ihan erilainen, orakasmainen.
Näissä kuvissa olevilla olisi kyllä ollut tilaa muodostaa lakki. Näiden koko on mielestäni aika iso. Kaksi suurinta 10-12 cm ja yksi hieman pienempi. Skooppiin.

Tämä on nyt katsottu ja itiöt olivat sen verran paksut, että nimeksi tuli sinerväkääpä, Postia simulans.

Kiitos Matti.
Samassa näytesatsissa oli toinen näyte jota en täällä foorumissa esitellyt. Sekin osoittautui sinerväkääväksi. Kuvat alla. Aivan erilainen ulkonäkö. Toivoin sen olevan kellokääpä. Pieniä peukalonpään kokoisia kellomaisia kääpiä, kuusen juurakossa.