Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Sinikääpäryhmää?

Sinikääpäryhmän sieniä olen tottunut löytämään kuuselta. Nyt löytyi kuitenkin tästä läheltä parikin eri esiintymää lehtipuilta. Yksi tapaus löytyi koivulta ja yksi ehkä raidalta. Tämähän ei kääpäkirjan mukaan sinänsä ole mahdotonta. Nyt kun tästä on erotettu useampia eri lajeja, mietin onko kasvualustasta jonkinlaiseksi lajituntomerkiksi, eli onko osa sinikääpäryhmän lajeista havupuun, osa lehtipuun lajeja?

Oletan nyt että tämä on sinikääpäryhmää. Vaihtoehtoina olisivat ehkä lähinnä savukääpä, mutta tämän malto oli “Postianpehmeää”, enkä oikein saa tuosta leikkauskuvasta mitään viivaa pillien ja mallon välille, tai sitten pikkukääpä (Postia alni), mutta se kai olisi vaaleampi.

Sinikääpäryhmään kuuluvalta näyttää. Ks. tämä keskustelu: Kääpä kuusen kannolla [ Syaanikääpä, Postia cyanescens ]

Kiitos Pauli,

tuo toiseen ketjuun linkitetty artikkeli oli juuri se mitä kaipasin. Sen perusteella tämä tuntuisi makroskooppisesti ja ekologisesti parhaiten sopivan lajiin Postia alni, mutta pitäisi toki varmistaa. Kasvualusta oli lehtipuu, ja näillä tänään löytämillä sienillä oli tyypillistä sinertävä lakin reunus ja selvästi ruskettuva lakin keskusta.

Vielä vuoden 2016 kääpäkirjaversion valkeahkolakkinen Postia alni vaikuttaa kuitenkin ihan joltain muulta lajilta. Olisiko se sitten tuossa artikkelissa mainittu Postia populi?

Nostetaan tämä juttu vielä kertaalleen esille. Mietin, miten tämä kannattaisi tänne ilmoittaa. Oletan että kyse on tosiaan tuosta lajista Postia alni, joka nyt kuitenkaan ei ole laji.fi:n jaottelussa osa lajiryhmää “sinikääpäryhmä”, vaan kuuluu lajiryhmään “pikkukääpäryhmä”. Tuossa Miettisen et al. artikkelissa vuodelta 2018 nämä eivät ainakaan minusta näytä olevan ihan suoraviivaisesti kaksi erillistä ryhmää vaan menevät päällekkäin. Pitäisiköhän ne yhdistää?

Jos ne yhdistäisi, niin sitten tämän havainnon voisi joko kirjata suoraan Postia alni:ksi, tai sitten “varmaan päälle” sinikääpäryhmään (jonka pitäisi sisältää siis myös lajit Postia alni ja Postia populi.) Toki jos näytteen tutkii niin sille saattaa saada varmankin nimen, mutta skooppaamatta tätä ei varmaan voi laittaa muuten kuin Postia sp.

Onkohan kukaan muu kiinnittänyt tähän huomiota?