Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Suikerosammal Brachythecium?

#1

Uuden Suomen sammalet -kirjan saatuani innostuin tutkailemaan viikonloppuna Pudasjärvellä Iiijoen tulvasaarelta löytämääni kaunista sammalta, joka on ilmeisesti lehtoruusukesammal Rhodobryum roseum. Mutta tuota sen seurassa olevaa lajia en ole saanut määritettyä ainakaan lajilleen. Suikerosammaleeksi Brachythecium sen kuitenkin uskaltaisin olettaa. Työpaikalla koitin tutkailla sitä myös mikroskoopilla, mistä tuo toinen kännykällä otettu kuva on. Lehden pituus on 1-1,5 mm ja solujen pituus 60-80 µm ja leveys jotain 8 µm ainakin niissä tutkimissani lehdissä. Hieno karva lehden kärjessä lienee myös hyvä tuntomerkki? Osaisiko joku auttaa?

#2

Sammalharrastajat eivät ole löytäneet tätä foorumia. Kuvia, kysymyksiä jne. on tosi vähän. Itse aloin katsoa sammalia viime talvena joten olen aloittelija.
Nämä sivupesäkkeelliset (pleurocarpa) ovat hankalia. Brachythecium suvun sammalilla pitäisi olla selvä keskisuoni, enkä näe sellaista kuvien lehdissä. Kun sinulla on mikroskooppi, niin revi muutama lehti irti ja varmista että sellainen on tai ei ole.
Markku Ojala

#3

Kiitos kommentista. Eipä tuossa tosiaan oikein keskisuonta näy. Täytyy jatkaa tutkimuksia. :slight_smile: