Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Syksyn säät

Nyt, lopultakin, sää näyttää lupaavalta, mutta vasta ensi viikonloppuna 22.9. alkaen

http://wxmaps.org/pix/euro.850.html

Ennusteet vaellussääksi tämän viikon lopussa näyttävät nyt entistä lupaavimmillta!

http://wxmaps.org/pix/euro.850.html

Nyt rävähtää. Lämmintä - tosin ei enää kuumaa - ilmaa suoraan Kaspian mereltä viikonloppuna.

Kaikki valot peliin!

1 tykkäys

Realisoituiko tämä tilanne? Onko kenellekään tullut vaeltajia? Tietokannasta ei ainakaan mitään erikoista näkynyt; onko ilmoittamattomia havaintoja? Itse näin lauantaina Kotkassa yhden gamma n, mutta sekin saattoi hyvin olla kotimainen.

Gamma Vantaalta että Taalintehtaalta. Mitään muuta erikoista ei tainnut näkyä.

Epätavallisen monta Xestia c-nigrumia Porvoossa. Ei muuta poikkeavaa.

Syysleimukukilla pörräsi 2 yks. gammaa Imatralla 25.9. klo 12:30 aikoihin.

Aika hyvin on vaeltajia saatu, alkaa niitä tietokantaankin tulla.
Itsellä ainakin armigera on 13 viime päivän Virolahden saaliissa.

Viikon jälkipuoliskolla (to-la) on ennusteen http://wxmaps.org/pix/euro.850 mukaan tulossa aikamoinen kuuma tuuli suoraan Lounais-Euroopasta.

Kaikki Ranskan perhoset, jotka ovat kiivenneet 850 Mb korkeuteen tulevat tänne Pohjolaan yhdessä yössä. En ole nähnyt tällaista karttaa noin 10 vuoteen.

2 tykkäystä

Osaisiko joku vähän neuvoa näiden mahdollisten vaellustilanteiden tulkinnassa. Ymmärtääkseni monesti vaellus osuu jonnekin tietylle alueelle ilmavirtausten mukaan. Sen vuoksi itsekin vähän tahtoisin ymmärtää paremmin sääkarttoja eikä perinteisillä sääkartoilla vielä saa täyttä kuvaa siitä, mihin valoineen kannattaa asettua.

Jospa joku osaisi hiukan vinkata onko jotain hyviä sääsivuja netissä, mitä kannattaa seurata ja mitä niistä käppyröistä pitäisi osata katsoa?

-Toni

Tämä sivu näyttää virtaukset 1-2 km korkeudessa, missä kaukovaeltajat yleensä tulevat. Sivu päivittyy päivittäin.

http://wxmaps.org/pix/euro.850

Niinkuin näkyy, lähipäiviltä ei voi paljoa odottaa.

Muutekseen, pitää todeta, ja samalla valittaa, että Helsingin Sanomat -niminen paikallislehti ei enää julkaise asiallista sääkarttaa, jossa näkyisivät rintamat ja sadealueet. Miksi, miksi?

Ilmatieteen laitos julkistaa sen kyllä, mutta ikävästi vasta vuorokauden myöhässä. Jotkut muut alueelliset sanomalehdet julkaisevat saman asiallisen sääkartan jo aamulla. Joku tässä panttaa tietoa.

https://ilmatieteenlaitos.fi/euroopan-saakartta

Tässä on Hannu klassisia pintapaine-rintamakarttoja, sekä nykytilanne että ennusteita: http://www.wetterzentrale.de/de/fax.php?model=dwd&map=1&lid=OP
Malliksi kannattaa valita ICON (eli DWD joka on tuossa valmiina) tai UKMO.

Ennenhän katsottiin nimenomaan pintapainekarttoja rintamineen, ja kyllä niillä vieläkin pärjää. Niille jotka eivät tiedä: Klassinen vaellustilanne on matalapaine Baltian tienoilla ja korkeapaine Moskovan tienoilla, ja siitä välistä tulee meille lämmintä kaakosta, usein myös lämmin rintama ja sateita.

Modernimpi tapa on katsoa 850mb (≈1.5km) lämpötilaa ja virtausta, mitkä Hannun linkaamista kartoistakin saa. Hyvä tilanne kesällä on sellainen jossa 850mb lämpötila on luokkaa 17…20° ja virtaus etelästä tai kaakosta. Nyt syksyllä riittää vähempikin lämpö. Myös virtauksen nopeus lienee oleellinen. Kannattaa vilkuilla 850mb tuulta tai low-level jet -karttoja, joissa tuuli on vähän alempaa. Melko saman asian näkee pintapainekartasta isobaarien eli paineviivojen tiheydestä: mitä tiheämmin on viivoja, siten suurempi paine-ero ja samalla nopeampi virtaus.

Olen itse tykästynyt 850mb (≈1.5km) theta-E-karttoihin. Theta-E yhdistää kosteuden ja lämpötilan. Sen arvo lisäksi säilyy vaikka ilmapaketti nousee tai laskee, kunhan kosteutta ei poistu tiivistymällä (eikä lämpöä säteile sisään tai ulos). Kosteus ei ole vaellukselle oleellista, mutta eteläisempi ilma on kosteampaa koska se on joskus ollut lämmintä. Theta-E kertoo siten paremmin ilman alkuperän kuin pelkkä 1.5km lämpötila. Wetterzentrale on yksi paikka katsoa theta-E-karttoja. Lupaavat arvot ovat luokkaa 40–60°, kesällä.

Ennusteita lasketaan monessa paikassa ja monella eri mallilla. Ilmatieteen Laitos laskee paria omaa malliaan (HIRLAM, MEPS), mutta perustaa näiden lähtötiedot Euroopan Sääkeskuksen malliin (ECWMF). Euroopan keskuksen EC on paras globaali malli, mutta se ei ole ilmaiseksi kovin hyvin saatavilla. Yhdysvaltain GFS on melkein yhtä hyvä ja siitä saa vapaasti karttoja monelta eri saitilta. Myös saksalaisten ICON on ilmeisesti hyvä malli. Osoitteita: Wetterzentralen, Meteociel, myrskybongareiden Weatherbingo eli entinen puuppa org, Weather.us, Tropical Tidbits, Netweather.tv.

Jos sää kiinnostaa 2–5 päivää pitemmälle, kannattaa katsoa perusennusteiden sijaan parviennusteita (ensemble forecasts; huom: GEFS on sama kuin GFS mutta parvena). Parvessa on laskettu monta eri toteumaa tulevalle säälle käyttäen hieman erilaisia alkutietoja, joten parvesta näkee ennusteen epävarmuuden. Lisäksi parven keskiarvo on parempi yksittäinen ennuste pitkälle aikavälille kuin deterministinen ajo (tavallinen sääennuste).

Espoon tienoille on GFS:n theta-E-parvi saatavissa tästä: http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y=&lat=60.5&lon=25&runpara=0&col=1&type=3&ext=1
Alalaidasta voi katsoa myös muita suureita kuten pintalämpötilaa, 850mb lämpötilaa (T850) jne. Osoitteeseen voi editoida oman paikkakunnan koordinaatit.

Usein vaellustilanteen mahdollisuus näkyy theta-E-parvesta yli viikon etukäteen.

Ennustekarttoja ja parvia kannattaa katsella pitkin kesää, niin oppii erottamaan hyvät tilanteet huonoista. No nyt on tietysti talvi tulossa…

Kiitoksia vinkeistä! Juuri tuollaista kaipasinkin. Täytyy laittaa linkkejä talteen.

-Toni