Talvijuurekas, Flammulina velutipes, on siis splitattu useampaan lajiin. Näitä kun löytää vielä nyt loppusyksystä niin ajattelin laittaa tähän pienen kirjoitelman lajeista. Ongelmana tässä, kuten muissakin splittilajeissa, on että laji.fissä splitti on viety taksonitietokantaan mutta havaintodataa ei ole kohdennettu uusiin lajeihin ja siksi havaintodatasta saa väärän käsityksen lajien yleisyydestä ja esiintymisestä Suomessa.
Laji.fissä on nyt listattuna seuraavat lajit ja seuraavat havaintomäärät. Näistä velutipesin ja elastican havaintomäärät eivät vastaa todellisuutta.
F. velutipes 148 havaintoa
F. finlandica 19 havaintoa
F. elastica 15 havaintoa
F. fennae 1 havainto
F. populicola 1 havainto
F. rossica 1 havainto
Suurin osa suomalaisista talvijuurekkaista on lajia F. finlandica jota siis tavataan läpi Suomen. Biotooppi on tyypillisesti viita, purovarsi, rantaryteikkö taikka vastaava kosteahko paikka ja nimi tälle lajille on viitatalvijuurekas. Lajia tavataan pajuilta ja ehkä muiltakin lehtipuilta. FTE:ssä mainitaan että lajia on tavattu vain Suomesta ja vain pajuilta. Itse olen kyllä mielestäni tätä löytänyt myös haavalta. Tämä on siis se perustalvijuurekas läpi Suomen. Skoopin alla lajin saa kiinni isoista sylinterinmäisistä itiöistä, tässä haavalta löytämäni tapaus
Nimi F. velutipes taasen periytyi splittilajeista eteläiselle puistoista löytyvälle lajille joka sai suominimen puistotalvijuurekas. Splitin yhteydessä vanhat havainnot talvijuurekkaista siirtyivät ilmeisesti epähuomiossa puistotalvijuurekkaalle - tieteellinen nimi kun on sama vaikka laji eri. Oikein olisi ollut jättää ne tasolle F. velutipes coll. Suurin osa näistä havainnoista kun kuuluisi ymmärtääkseni viitatalvijuurekkaalle, F finlandica.
F. elasticaa puolestaan ei ilmeisesti tavata lainkaan Suomessa (Kekki/Facebook), eli laji.fin 15 kipaletta havaintoa F.elasticasta kuuluisivat taksonille F.velutipes coll. taikka varmaankin todellisuudessa lajille F. finlandica koska elastica&finlandica ovat ne isoitiöiset spillitlajit.
F. fennae/populica/rossica ovat itselleni outoja eli en niitä ole koskaan tunnistanut. F. fennae ja F. populica saadaan skoopissa kiinni pienistä itiöistään. F. populicola on siis haavan ja poppeleiden seuralainen. F. fennae on puolestaan lähes valkoinen ja kasvaa näennäisestä maassa vaikka siis lehtipuuaineksella kasvaakin. F. rossicasta on yksi dna-sekvenssivarmistettu havainto haavalta Rovaniemen suunnalta. Tunnistaminen edellyttänee lakin pintakelmun solujen skooppaamista, eli hieman hankalampi tapaus?
Tieteellinen artikkeli talvijuurekkaiden taksonomiasta löytyy täältä.