Talvisia sieniä [? vinokas,rusorypykkä (Phlebia radiata), tammihytykkä]

Kuvattu 13.2.2018 Ruissalon suunnalla, puulajeja ym. en ole merkinnyt ylös, ilmeisesti olettaen et muistan kun viikon sisällä käyn ne läpi, no ei mennyt kuin 3 vuotta, olen ottanut silloin runsaasti kuvia käävistä ym. niitä myöhemmin lisää, eka outo , ei oikein pysty kokoa arvioimaan, oisko joku vinokas, toinen vois olla rusorypykkä – Phlebia radiata ?




Kakkonen on minukin mielestäni rusorypykkä. Ykkönen on hankala, siinä on varmaan värit muuttuneet talvikelien myötä. Isommista vinokkaista talvella voi nähdä talvivinokasta ja keltavinokasta mutta ei tuo ole kumpikaan niistä. Lähinnä tuo voisi ehkä olla osterivinokas jota olen nähnyt joulukuussa ja uudestaan maaliskuussa Ei kyllä ihan siltäkään näytä, mutten nyt keksi parempaakaan ehdotusta.

1 tykkäys

Henrin kanssa samaa mieltä kuvien 3-4. rusorypykkä (Phlebia radiata). Talvella niiden itiöemät kohmettuvat ja vaalenevat pakkasessa. Ovat kyllä juuri tuon näköisiä.
1-2 ehdottaisin vinokkaaksi kitkerävinokasta (𝐏𝐚𝐧𝐞𝐥𝐥𝐮𝐬 𝐬𝐭𝐲𝐩𝐭𝐢𝐜𝐮𝐬). Lajia olen kuvannut talvella koivulta ja muiltakin lehtipuilta.

1 tykkäys

Eka voisi tosiaan olla kitkerävinokas, sellainen talven kurmuuttama versio siitä. Se on kyllä kohtuu pieni sieni, kuva jotenkin vei ajatuksen vähän isompiin sieniin kuten osterivinokkaisiin joista löytyy myös sellainen hieman harvinaisempi laji kuin rengasvinokas. Katsoin justiinsa että siitä on havaintoja tammikuulta, elikkä voisi ehkä olla myös mahdollinen. Se on valkoinen mutta ylimenneenä värit voinee olla punertavatkin.

Itsenikin mielestä olisi suht iso, jos tosta ympäristöstä koittaa mittakaavaa hakea, vaikea sanoa

Tässä samalta reissulta seuraava otos kuten jo pelottelinkin, mieleeni tulee lähinnä Pikireunakääpä – Phellinus lundellii


Raidankääpä –Phellinus conchatus?

Näyttää aika ohutlakkiselta, joten olisiko sittenkin raidankääpä (P. conchatus)? P. lundellii on tyypillisesti typäkämpi ja paksumpi.

2 tykkäystä

Edelleen samasta paikasta,


Puulaji olisi tässä olennainen tieto. Pajuilla tuo menisi pajuhytykäksi mutta tammella tammihytykäksi.

Kuvasta ei puulajia voi kait varmasti tunnistaa mutta se mikä näkyy viittaa tammeen ja nuo itiöemät sopisivat myös paremmin tammihytykkään, joten se on ehdotukseni.

1 tykkäys

Kiitos, silloin ei valitettavasti vielä kiinnittänyt huomiota sellaisiin “pikkuseikkoihin” kuin puulaji, jossain muualla missä tammea ei kasva niin olis helppo, tai voivatko kasvaa “väärällä” puulajilla kuten mm. käävät

Ei mitään lisättävää Henrin vastaukseen :grinning:

1 tykkäys

Sama mieltä edellisten kanssa, eli tammihytykästä on kyse.

1 tykkäys