Tammenkääpä? (Ei ole)

Kuvasin käävän 02.12.2017 Auroran puistossa Espoossa, metsän puolelta, nuorehkolta tammelta.

Voisi tuo olla tammenkääpä. Kirjallisuudessa paras tuntomerkki on käävän lohkopinnassa, eli arinakääpien kiillotonta ja punaruskeaa ja tammenkäävän kullanruskeaa ja selvästi kiiltävää. Lähden olettamuksesta, että puulaji on tammi, se miten usein tai kasvaako yleensäkään arinakäävät, tammenkäävän ohella tammessa on mysteeriö?

Löysin tuon suojelualueelta eli en voi sitä avata, enkä muutenkaan sitä tekisi tästä ainokaisesta. Lajia ei löydetty Träskändän kääpäinventoinneissa 2005 ja Niemelän kääpäkirjan mukaan tammenkäävällä on vain muutama löytöpaikka lounaisesta rannikko-Suomesta. Tämä nyt oli tammella ja näyttää arinakääpiin kuuluvalta enkä nyt keksi mitään muutakaan vaihtoehtoa kuin tammenkäävän, mutta en ole tammenkääpää aiemmin nähnyt ja tunnen käävät vain noin suurinpiirtein ja sinne päin.

Jos nyt ymmärsin oikein Niemelän tekstin niin muita kääpiä arinakääpien ryhmästä ei ole tavattu tammella?

Tammenkääpä on silloin hyvä ehdokas! Lisään tähän viestiini, samalla Henrille vastaten. Samanlainen käsitys on minulla eli, ettei muut arinakäävät, kuin tammenkääpä pitäisi kasvaa tammella. tkallion mainitsemasta taulakäävästä en löytänyt mainintaa tammelta!? Sekin vaihtoehto on kuitenkin syytä tutkia!

Heitetäänpä ehdolle myös taulakääpä

Kiitos tkallio ja Esko. Eipä tullut tuo taulakääpä edes mieleen. Ilmeisesti voi sitten olla tuonkin näköinen ja kasvaa tammella. Täytyypi käydä tutkimassa tätä lisää ja etsimässä jos näitä olisi siellä enemmänkin.

1 Like

Kävinpä tämän uudestaan kurkkaamassa ja nolottaa tunnustaa että isäntäpuu ei ollutkaan tammi vaan vaahtera. Kävin sitten läpi alueen tammia joista ei mitään tammenkääpään viittaavaa löytynyt, kuten arvata saattoi.