Tammikuun kukkia

Luit oikein onhan noita! Tänään 14.1.2023 kuvasin turkulaisen kerrostalon pihalla orvokin. Ainakin 10 kukkaa näkyi. Muita omia tammikuun lajeja ovat lumikello ja talvialppiruusu. Lumikello on täysin villiintynyt ei puutarhassa. 100% luonnonkukkia? No 2012 tammikuussa kuvasin valkovuokon.

Pienikukkaiset orvokit ovat sitkeitä sissejä, niiden kukkimisesta yllättävinä ajankohtina on havaintoja/juttuja melkein vuosittain. Olisiko kerrostalon pihalla sen verran putkiston lämpövuotoja, että jo lyhyempikin lumeton - leuto jakso härnää ne kukkimaan? Tuo havainto valkovuokon kukasta tukee tätä, vastaavantyyppisen havainnon tehnyt itsekin (rakennuskompleksin maan pinnalla olevan huohotusputken lämmössä ja kiviseinän suojaamana, kun maassa oli vielä hanki). Ei tavatonta vaikka ei yleistä.

Lumikello (puutarhakasvi) ei ole yllättävä kukkija, se tekee hangen sisään nuput varren päähän jo muutenkin odottamaan sopivaa keliä. Olen kerran katkonut varret, kun lapioin istutuksen päältä pois lumikasan, siellä ne olisivat olleet valmiina.

Taitaa noita orvokkeja olla samassa paikassa lähes joka talvi. Hyvä paikka löytää varhaisia leskenlehtiä on tietenkin aurinkoinen rinne, jossa alla kaukolämpöputki! Mutta tammikuun valkovuokko kukki Ruissalossa ihan metsässä kyllä (“syyspolvea”). 2020 olemattomana talvenahan helmikuussa kukki myös sinivuokko, kirsikka, voikukka, talventähti.

Vanamo on myös sellainen minkä voi yllättää kukkimasta keskellä talvea. Nyt voisi olla täällä etelässä kun on leutoa ja lumetonta. Pari kertaa tullut vastaan Paraisilla. Mutta muutaman kilsan saa talsia että löytää, sen verran vähän niitä on nyt.

Eilen auringossa etsin lumikelloja tuloksetta (aamulla). Tänään sumuisella säällä huomasin, että olihan noita jo noussut muutamia! Turku 7.2.

Todella erikoinen paikka kyllä. 14.2. noita oli kymmeniä ehkä sata.