Taulakääpä [ja foorumin väriprofiilit]

Lienee otsikon laji?


14.10.2018, Haltiala

P.S. Foorumisoftan tapa poistaa väriprofiili on melkoisen raivostuttava.

Ei kait tuon kanssa kannata tapella, laita kuvat pihalle sRGB ja jätä profiili tallentamatta kuvatiedostoon. Ei meillä vielä koko “netti” ole värihallittua, tuskin koskaan tulee olemaankaan.

Juu, on taulakääpä. Kuvassa näkyvä lopputulos on ainakin mielestäni oikean värinen…

2 Likes

Yleensä muunnan nuo pienet kuvat, mutta nyt unohdin ja jäi harmittamaan.

Ei se ero suuri ole. Vähän pieneni kontrasti ja samenivat värit. Sanotaanko, että alkuperäinen näytti enemmän auringossa olevalta ja tämä on sitten sumuisella säällä :slight_smile:

Onkos tämä värihallitsematon ympäristö? Oliko alkuperäinen kuvasi sRGB vai joku muu? Minusta värit ovat toistuneet täällä suht hyvin.

Systeemi taitaa stripata kaiken EXIF datan, joten siinä menevät profiilit mukana. Kuva oli alunperin AdobeRGB.

Kun tuon alkuperäisen kuvan lataa ja avaa Photoshopissa, niin se karjaisee heti jotta profiili puuttuu, mitäs tehdään, eli ihan kuten @JKT kerroitkin. Mäkissä tämä on sitten sen verran mielenkiintoinen tapaus, että saan tuosta samasta kuvasta kolme eri versiota katsottavaksi jos haluan: Yhden Firefoxissa tällä foorumisivulla, eli värinhallinnasta vastaa Firefox. Koska väriprofiilia ei ole, niin tuossa arvattaneen että se on sRGB. Toisen saan kun avaan ladatun tiedoston suoraan Previewn puolelle, se näyttää siltä miltä AdobeRGB:nä tallennettu kuva pitääkin näyttää jos kuvassa ei ole profiilia. Ns. washed out, pliisu kuva. No, sitten se Photoshop…siellä on kolmas sävy jos veivaan sen kuvan omaan työprofiiliin ProPhotoRGB. Jos jätän profiilin veivaamatta, niin silti siellä on se sama, erilainen sävy käytössä kuin muualla. On tämä helppoa tämä värinhallinta…

Tuohon kun vielä laittaa päälle näyttöjen erot, eli mitä värejä osaavat toistaa, niin helpottuu huomattavasti edelleen tämä värienhallinta. Suurin osa näytöistä on kuitenkin sRGB näyttöjä ja sitten kun näillä editoidaan laajemmissa väriavaruuksissa niin sotku alkaa olla melkoinen. Tai editoidaan laajan gamutin näytöllä esim adobeRGBtä ja pukataan sitten tuo sokkona nettiin jossa se muunnetaan automaattisesti sRGBksi.

Itse vetäisen reilusti mutkia suoriksi ja kaikki nettikuvani ovat suosiolla sRGB väriavaruudessa, sitten ainakin tiedän miltä kuvani näyttävät netin värihallituissa ympäristöissä.

Minusta täällä foorumissa sRGBt on ainakin sRGB näytöillä toistuneet ihan OK. Eli siis omalla näytölläni omat kuvani näyttävät samoilta esim Lightroomissa ja täällä foorumissa.

Samaa mieltä, tyypillinen taulakääpä.

1 Like

Mielestäni tämän sivuston pääasia ei ole kuvien laatu vaan lajit ja löydöt ja määritysapua niihin. Olipa kuvanlaatu mikätahansa sillä ei väliä. Huonostakin kuvasta voi saada aavistuksen mikä se voisi olla…tai sitten ei, mutta samapa se, eikös pääasia ole kokemisen ilo, havaittiinpa luonossa kääpää tai muuta ihmeellisyyttä?

Ja pääasiaan palatakseni, Taulakääpää on.

Ossi, tuossa ylhäällä keskustelussa ei varmasti ollut tarkoitus millään lailla kommentoida kuvien laatua.

Siinä harmiteltiin että sama kuva näyttää väreiltään kovasti erilaisena riippuen siitä millä ohjelmalla (esim. selaimella) ja millaisella näytöllä sitä katsotaan.

Jos tekee paljon työtä esim. säätääkseen kuvan värit vastaamaan mahdollisimman hyvin vaikkapa sienen todellisia värejä niin ymmärrettävästi voi harmittaa jos kuva sitten muunnetaan vääriin väreihin tai kuvaa tietokantaan talletettaessa hukataan kuvan sisältämää olennaista väritietoa.

Eipä tämä nyt liittynyt mitenkään erityisesti sieniin paitsi siten että JKT:n kuvassa värit eivät toistuneet toivotulla tavalla.

Ja samaa mieltä minäkin itse kyssäristä eli taulakääpä.

1 Like

Metadatan riisuminen kuvasta on itse asiassa Discoursen asetus: Image uploads - color profiles dropped - support - Discourse Meta

Eli ylläpito voi tämän muuttaa jos halutaan.

Metadatassahan voi olla esim. kuvaajan nimi- ja osoitetiedot, sekä kuvauspaikan koordinaatit. Kuvasta voisi siis teoreettisesti selvittää kalliilla kalustolla kuvaavan nimen ja asuinpaikan, mikäli nämä tiedot metadatassa ovat, ja tehdä sinne pienen “ostosreissun”. Ja sitten, mitä GDPR sanoo tästä, sekin pitäisi ottaa huomioon. Periaatteessa kuvien metadatasta pitäisi poistaa kaikki henkilöön viittaava tieto, ehkä ko. asetus on varmuuden vuoksi pois päältä, tiedä en.