Täysin oranssi lude, tunnistus? [Dolycoris baccarum]

Tapasin Ylivieskassa 29.8.2018 tällaisen luteen. Uurremaiset kuviot sopisivat ainakin marjaluteeseen, mutta väritys on outo. Apua?

On juurikin marjalude (Dolycoris baccarum). Väri on tuollainen, koska se on juuri aikuistunut ja viimeisen kerran nahkansa luonut. Värit ovat vielä kehittymättä. Tunnistuu esim. tuntosarvien nivelkohdista vaaleista jaokkeista.

1 tykkäys

Itse etsiskelin netistä tietoa näistä oransseista ja löysin väitteen että ainakin joillain typpyluteilla (viherlude) olisi olemassa oranssi värimuoto (color morph).

Identification. The green stink bug is 1.3–2.0 cm long and 0.8 cm
wide. It is usually bright green and may have a yellow border around
the margin of the abdomen, head, and thorax (Underhill 1934). Although
rare, an orange color morph of this insect exists (Fig. 1b)

Itse en muista näitä oransseja luteilla nähneeni, mutta joillain korennoilla, kuten esmees keritytöllä, on kyllä vastaavia kirkkaan oransseja flavescens -tyyppisiä värimuotoja. Elikkä siis tämä nyt kyselty on hyvin tuore aikuinen marjalude, mutta jotkut oranssit typpyluteet voivat olla myös morhpheja? vai onko tuo väite näistä värimuodoista sekaannusta tms.

1 tykkäys

Kuulostaa huuhaalta. Juuri aikuistuneet ovat kirkasvärisiä hetken aikaa. Lajista riippuen väri on lajille tyypillinen. Jotkut ovat valkoisia (esim. härkälude), pinkkejä, ja näköjään jotkut oranssejakin. Viherlude on talvella ruskea ja moni muukin on “väärän” värinen talvisin.

Se keritytönkin oranssi “aurantiaca” ei ole oikeastaan värimuoto, sillä se väri on oranssi vain (osalla?) äskettäin aikuistuneilla naarailla. Sikäli sama asia kuin näillä luteilla, mutta sen teneraali väritys vain kestää paljon kauemmin.

Kaivelin tätä vähän lisää ja kyllä ainakin joillain viherluteilla on tai ainakin väitetään olevan tuollaisia aurantiaca tai flavescens tyyppisiä pysyviä värimuotoja. Tässä toinen tapaus

Tai mikä nyt on pysyvä värimuoto ja mikä joku kehitysvaihe. Keritytön oranssi kehitysvaihe on kait vain osalla yksilöistä, ainakin muistelen että ei ne teneraalit yleensä oransseja ole ja sitten se oranssi taas on todella kirkkaan oranssi eikä niitä usein näe. Osa on miltei punaisia ja osa oransseja. En ole muuten koskaan nähnyt mitään oranssista vihreään muuntuvaa välivaihetta, mutta kaipa niitäkin täytyy olla jos se oranssi on välivaihe. Tai hoikkatytön värimuodot joista kait osa on välivaiheita ja osa pysyvviä? Mulle tosiaan oli uutta ja outoa nämä oranssit luteet ja googlen varassa tässä höpisen. Näyttäis kuitenkin siltä että jotain aurantiaca/flavescens muotoja noilla joillain olisi. Ei varmaan kuitenkaan kotoisella viherluteellamme.

Tuo linkin Nezara viridula EI ole sama laji, kuin kotoinen viherlude, Palomena prasina. Kotimaiset nimet ovat jokaisessa maassa omanlaisensa.
Kuitenkin Pentatomidae-heimon luteiden (kuten kaikkien luteiden) poikkeavat värit, kuten oranssin, graavilohen, tai vaalean värit johtuvat aina siitä, että kun lude luo nahkansa, on uusi nahka suurempi kuin edellinen ja nahan täytyy siksi olla pehmeä. Kun aikuistuminen tapahtuu, on nahka hyvin pehmeä ja haavoittuva ennen kitinisoitumista. Siksi luteen täytyy odottaa nahan kovettumista. Nahan kovettuessa tulevat myös tyypilliset, lajikohtaiset värit.
Tällaiset suurehkot Pentatomidaet ovat odotellessaan melko näkyviä, koska eivät liiku kuin aivan pakon edessä, kun nahka on pehmeä.

On totta, että maailmassa on oransseja Pentatomidaeita. Suomessa on tavattu koreakaalilude Eyrydema dominulum, ja vahvasti maata valloittava pyjamalude, Graphosoma lineatum, jotka ovvat oranssinpunaisia, mustakuvioisia luteita.
Nämä ovat ainoat oranssinsävyiset Pentatomidaet maassamme. Kaikki muut nähdyt ovat olleet juuri aikuistuneita Pentatomidaeita.

Nezara viridula luteella on useita erikoisia muotoja. wikissä on näköjään kolme kerrottu.
Muodot ovat aina lajikohtaisia, eikä niitä voi yleistää muihin lajeihin.

Nähtäväksi jää, kulkeutuuko tuo virida joskus meille pohjolaan saakka.