Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Testi - hapranuijakas, Clavulinopsis luteoalba


#1

Liityin nyt laji.fi:lle, ja kokeilen luoda tänne uutta viestiä. Tässä viime elokuussa (24.8.2016) löytämäni hapranuijakas, Clavulinopsis luteoalba, Löytöpaikka Espoon Lähderanta, pähkinäpensaiden alta.

Tänään Suomen Sieniseuran mikroskopointityöpajassa tutkittiin tätä ja tähän lajimääritykseen päädyttiin.


#2

Hei Mikko,

nuijakkaat ovat “hauskoja” ja mielenkiintoisia sieniä. Kiva, kun esittelit.

Niin ovat karvamaljakkaatkin, joita näyttäisi olevan kuvasi etualalla. Siis mielestäni ne näyttäisivät pikemminkin tummakarvaisilta maljakkailta kuin esim. uurrepesäsieniltä. Keräsitkö?

Marja


#3

Tervehdys ja kiitos viestistä! Hauska olla taas jonkun foorumin merkeissä yhteyksissä.

Pakko tosin sanoa että tarkemmalla zuumauksella en itse erota tuosta kuvastani mitään muita sieniä. Tuossahan on aika paljon rehevän lehdon erilaista aluskasvillisuutta, oksia, lehtiä, risuja jne. jotka voivat tuoda mieleen karvamaljakkaan tai uurrepesäsienen. Karvamaljakas tuli kyllä viime vuonna pitkästä aikaa vastaan, mutta noin kilometrin tästä paikasta länteen.


#4

Olet tallentanut havainnon, hienoa! Määritys tosiaan jäi vielä epävarmaksi, Clavulinopsis cf. luteoalba, vaikka mikroskooppiin kurkistettiin. Monien nuijakkaiden kohdalla on osoittautunut, että määrityskirjallisuus ei ole ajan tasalla. Clavulinopsis-suvusta meillä ei kuitenkaan sekvenssitietoa ole.


#5

Tässä oma kuvani, jonka määritin hapranuijakkaaksi, Clavulinopsis luteoalba. Samanlainen kasvupaikka. Hollola 24.8.2016 eli viimevuoden Sieniatlas-leirin aikana. Skoopissa nää keltaiset nuijakkaat on hyvä harjoituskohde. Pääasiassa kai kolme vaihtoehtoa (kierre-, hapra- ja oranssinuijakas), joilla kullakin on erilaiset itiöt.


Testi