Valkoinen nuijakas [Rahkanuijakas, Clavaria sphagnicola]

Kuvattu 03.09.2017 Virtasalmella. Näitä kasvoi yksittäin tai muutaman sienen välissä ryhmissä märällä suolla puhtaalla rahkasammalpinnalla seuranaan esim suokukkaa, lakkaa ja kihokkeja. Olivat hyvin pehmeitä ja hajosivat helposti käsiteltäessä. Pisimmät olivat noin 7 sentin korkuisia maanalainen osa mukaan lukien.

Valkonuijakas sopisi muuten parhaiten, mutta biotooppi ei sovi.

edit. Löysinkin lajin rahkanuijakas josta taitaa olla kyse. Jossain lähteissä se on laitettu kalvasnuijakkaan muodoksi Clavaria argillacea var. sphagnicola ja jossain omaksi lajikseen Clavaria sphagnicola. Lienee kuitenkin oma lajinsa kotimaisen nykykäsityksen mukaan?

Clavaria sphagnicola ilman muuta. Tämän ja C. argillacean välilla on skoopin alla selkeitä eroja. Lisäksi ekologiat ovat täysin erilaiset - rahkasammaleessa ja hiekkadyyneillä - joten pitäisin niitä selkeästi eri lajeina.

Lisäys: Katsoin yhdestä DNA-tutkimuksesta, että ne ovat lähimmät sisaruslajit mutta niitä pidetään kuitenkin erillisina lajeina. C. argillacea kasvaa aina variksenmarjan vieressä. Australiassa on osoitettu että se muodostaa jonkinlaista erikoidista mykorritsaa jonkun paikallisen kanervan kanssa. Tuli just mieleen että C. argillacea kasvaa usein (aina?) karpaloiden vieressä - olisiko siinä joku yhteys? Variksenmarjat ja karpalothan kuuluvat samaan heimoon, hmmm…

Kiitos tiedoista ja selvennyksestä.

Katsoin kroppaamattomat kuvat ja niissä tosiaan näkyy nuijakkaiden vieressä karpaloa mutta myös suokukkaa ja variksenmarjaa.