Haarakkaan "poikasia"

Syys-lokakuun vaihteessa laitoin tänne Foorumille muutaman kuvan haarakkaista, jotka kasvoivat lahon koivun rungolla täällä Keiteleellä. Tuolloin arveltiin, että haarakkaat ovat todennäköisesti Lentarioita. Kuva 1.

Alempi Kuva 2 on saman lahon koivun rungolta. Kuva on otettu toissapäivänä 16.10.2023. Näiden haarakkaiden korkeus on noin 7 mm. Ne ovat nousseet esiin ehkä lokakuun aikana, koska kolme viikkoa sitten niitä ei vielä näkynyt.
Voiko tätä kuvan 2 haarakasta määrittää tarkemmin? Sekin taitaa olla joku Lentaria? Kulahtanut se ei ainakaan ole. Aika hiljattain ovat nousseet uhmaamaan tulevia pakkasia.


Kuva 1


Kuva 2

Fungi of Temperate Europe, joka on se sieniharrastajan Raamattu tänä päivänä kirjoittaa näin “There is currently no consensus on how many species should be recognized in this group of clavarioids”. Paras nimi voisi olla tällä hetkellä Lentaria subcaulescens mutta tämäkin on vain yleisnimi tällaisille haarakkaille.

Kiitos tiedoista Henri. Hieman olen näitä Foorumin haarakkaita koskevia juttuja seurannut. Niiden määrittäminen ei taida olla kovin yksinkertaista. Kuvahaulla selasin kuvia Lentaria subcaulescens haarakkaista. Erään kuvan yhteydestä löytyi maininta, että Lentaria epichnoa tarkoittaisi samaa asiaa.
Lentaria subcaulescens tieto riittää minulle. On onni, että yhdeltä lahopuulta löytyy haarakkaita, limasieniä, erilaisia kotiloita jne.