Kysymyksiä Lentarioista

Kysymyksiä Lentarioista eli lahohaarakkaista

Suomen alueelta on löytynyt ainakin kuusi eri lajin lahohaarakasta (Lentaria). Niitä ovat

oksahaarakas (Lentaria byssiseda),

nuhruhaarakas (Lentaria dendroidea)

liekohaarakas (Lentaria afflata)

lahohaarakas (Lentaria subcaulescens)

suttuhaarakas (Lentaria patouillardii)

Lentaria epichnoa

Nämä kaikki Lentariat kasvavat laholla puulla. Sen verran tiedän, että liekohaarakas voi kasvaa ainakin laholla haavalla tai pyökillä. Lentaria epichnoan kasvualustoja voivat olla ainakin haapa, koivu ja pihlaja.

Onko jollakulla tarkempaa tietoa Lentarioiden kasvualustoista?

Ruotsissa Lentaria epichnoa on erittäin yleinen, mutta Suomen alueelta siitä on vain muutama havainto. Mistä tämä johtuu?

Näitä ei oikein tunneta. Lajien määrä on tuntematon ja nimiä on käytetty vaihtelevasti

Yksi keräýkseni nimellä L. subcaulescens sekvensoitiin äskettäin ja yli 99% osumia tuli sekvensseihin nimillä L. afflata, L. soluta ja L. albovinacea. Sekvenssidataa näistä on myös tarjolla hyvin vähän.

Ruotsin artfaktan sivuilla Lentaria epichnoasta kirjoitetaan näin: “Den oklara utbredningsbilden liksom de skiftande uppgifterna om artens ekologi tyder på att rapporter i litteraturen inte alltid avser samma art. Uppgifterna om utbredning måste därför betraktas som osäkra.”

Fungi of temperate Europe teoksessa L. subcaulescensista kirjoitetaan puolestaan näin: “other names that are in use for similar material are: L albinovinacea, L. delicata and L. epichnoa.”

Tässä tuo keräykseni, lajista ei siis oikein mitään hajua vaikka sekvenssidata käytössä

Kiitos Henri vastauksesta!
Lentarioiden ja yleensä haarakkaiden määrittäminen saattaa siis aika usein olla hankalaa. Valokuvan avulla ei välttämättä päästä kovin pitkälle. Skooppaamalla pääsee jo lähemmäs maalia. DNA-sekvenssoinnin avulla saadaan jo tehtyä maali tai ainakin osutaan tolppaan. Sekään ei ole 100 % varma menetelmä.
Jos jossakin lähteessä mainitaan, että joku Lentaria kasvaa vain tietyllä lahopuulla, niin pian luonnosta löytyykin ihan toisenlainen esimerkki.
Syksyn aikana löysin laholta pihlajalta yhden Lentarian. Ensi kesänä pitäisi varmistaa sen laji, ainakin suunnilleen.