Toinen kellokukka (Campanula trachelium)

En keksi tälle kasvimaan laidan kukalle nimeä. Kukkien sävy kuvissa liian sininen, luonnossa sinipunertavia.

Varsankello (Campanula trachelium) on ainoa, joka tästä tulee minulle mieleen, mutta en ole satavarma tietenkään. Lehtien muoto täsmää, samoin kellokukan emi ja karvaiset terälehdet, mutta jotenkin lyhyeltä näyttää tuo teriö. Jos se johtuu kuvakulmasta… Onko kellään muita ehdotuksia?

Mutta eikö Campanula-kellojen luotti ole kolmihaarainen? Myös terälehtien karvaisuus mietityttää.

Varsankello, Campanula trachelium - Kukkakasvit - LuontoPortti Katsopa vaikka täältä ja klikkaa sitä yksittäisen kellokukan kuvaa, niin jopa karvat näkyvät! :wink: Sinun kellokukkasi kukan pölytys on jo tapahtunut ja emin luotit surkastuneet samoin kuin sisempänä olevat heteet. En minä silti yritä kivenkovaa väittää, että tämä olisi varsankello. Lisää mielipiteitä, kiitos!

Joo, varsankello on: lehdet karkeakarvaisia, alimmat ruodillisia, muut ruodittomia, varsi karvainen. Mistä lie tähän tullut sillä atlaspeninkulmalla ei ole lajista yhtään havaintoa.

Luontoportin mukaan varsankellon varsi on haaraton ja verhiön liuskat ovat karvaisia…

Tuossa löysin Saarijärveltä päättyvän metsäautotien viereisestä “ojasta” varsankellon. Kukkivia varsia oli useampia. Kukat ovat kyllä melko muhkean oloisia, googletellen löytää sirompiakin:

Laji.fi:ssä on Saarijärveltä havainto vuodelta 1964, mahtuen kymmenen kilometrin tarkkuudella ilmoitettuun havaintoon hevoshaassa, jonka tarkka paikka ei ole tiedossa. Toiseen, ihan tuoreeseen havaintoon onkin matkaa.

Näitä kelloja on tullut välillä ihmeteltyä: Mikä kello?

Vuohenkello (Campanula rapunculoides); teriö vain laidoilta karvainen, verhiöliuskat kaljuja, kapeita, taakäänteisiä. Juha Samasen saarijärven kello kyllä on varsankello (C. trachelium).

Kiitos tunnistuksesta.