Toukalle nimi

Kalajoki Äijänsäikkä, 21.7.2021.

Netin kuvien perusteella pajunirkko Notodonta ziczac, tosin haapanirkko Notodonta tritophus näyttää olevan melko lailla samannäköinen. Ympäristö sopi paremmin lajille pajunirkko.

Joo, Notodonta ziczac.

Haapanirkkoon tätä ei voi sekoittaa koska sillä on kolme kyttyrää.
Sen sijaan pajunirkon ja harmonirkon toukat ovat samanlaisia ja kummallakin kaksi kyttyrää.
Tämä lajipari on vaikea, ainakin minulle. Asiantuntijoille ja pitkän linjan harrastajille lienee helppo.
Mutta vastaus taidettiinkin jo antaa kumpi se on.

Hokke, huomautuksesi on asiallinen. Voisiko tässä tapauksessa nojautua lajin elinympäristöön: alueella ei kasvanut haapoja, vain nuorta koivikkoa ja esim. runsaana hanhenpaju. Toukka oli tarttunut matalasta pensaikosta lahkeeseeni, josta sitä kuvasin. Wikipedia kertoo lajeista:
Pajunirkko: toukat elävät yksin tai pieninä ryhminä piilotellen lehtien alapinnoilla. Isot toukat asettuvat lehden sivulle. Nuorilla puilla toukat löytyvät usein melko matalilta oksilta.
Harmonirkko: Toukat elävät yksinään ja niitä löytää lehtien alapinnoilta, sivuilta tai oksilta. Suurin osa toukista elänee latvustoissa, vaikka niitä voi löytyä alemmiltakin oksilta.
Noviisina ihmetyttää, että toukan värityksellä ei tunnu olevan mitään merkitystä. Kuvatessani toukan ajattelin, että helpostihan tällaisen korean punertavan toukan tunnistaa.

Sen verran pitkään on tullut harrastettua erityisesti toukkia, niiden etsintää luonnosta, että en juuri koskaan voi nojautua elinympäristöön liittyviin asioihin. Nämä seikat on kumottu kerta toisensa jälkeen. Ravintokasvi on toki vähän eri aihe sitten.