Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Toukka omatekoisen kilven alla suojassa [Phronia-suvun sienisääski]

Meneekö kärpäsiin ja sääskiin? Näitä oli muutamia kostealla maapuulla:

Pitäisikö ottaa ihan kasvatukseen, jos toistamiseen vielä löydän? INaturalistinkaan kautta ei ole tullut ehdotuksia. Eri hakusanoilla koettanut ettiä, mutta tuloksetta.

Lähtisin kovakuoriaisten toukista hakemaan. Ehkä kärsäkäs tai lehtikuoriainen. Todella hieno ja kiinnostava. Ostin juuri kovan kirjan Tracks & signs of insects, missä käydään paljon läpi just tällasta settiä. Mutta tätä ei kirjasta löydy. Joudut ehkä turvautumaan ulkomaan foorumeihin, niissä on isompi joukko asiantuntijoita. Tai sitten se kasvattaminen. Olen itsekin joutunut kasvattamaan erilaisten vesihyönteisten koteloita koska kukaan ei tunnistanut niitä.

Edit: Toukalla ei näy jalkoja niin tuskin onkaan kuoriainen.

1 tykkäys

Ehkäpä täytyy toisaaltakin. Jokatapauksessa löysin samalta puunpalalta nyt illalla vielä kaksi ja yhden tyhjän kilven. On samanmallinen sisältä. Kokoluokka 3-4mm.

Toisen toukan otin pienemmän puunpalan kanssa talteen. Ilmeisesti kehitys ei ole vallan nopeaa ja pysyvät melko paikoillaan. Pientä nytkähtelyä ja lyllertämistä huomaa.

Tsekkaan vielä viikonloppuna uudelleen lähialuetta. Jos löytyy enemmän, niin otan useamman :thinking:

Jäi käymättä muiden juttujen myötä ja ainokaisen kilpi on hylätty. Puun palalle purkkiin on ilmestynyt tällainen, lieneeköhän yhteyttä vai onko kilven asukki nyt puun palan sisällä tms:

Joutuukohan tässä odottamaan kevättä? :thinking:

Tämä asia lienee selvinnyt, löysin näitä itsekin ja Diptera.infon mukaan olisi Phronia-suvun sienisääski.

1 tykkäys

Kiitos! Suvulla löytyykin netistä vastaavasti määritettyjä kilvellisiä toukkia.