Trametes versicolor?

Ja jos samassa suvussa pysytään, niin tämä olisi aika lähellä näin maallikon silmin…

Vihti-Salmi, 19.9.-04

Isäntäpuu olisi aina hyvä tietää. Havupuu vai lehtipuu? Pystypuu vai maapuu?

Hieman heikot muistikuvat näin 12 vuoden jälkeen. :slight_smile:

Tuo tumma tausta voisi olla kuusen kaarnaa, mutta toisaalta oikea yläkulma, joka toisessa kuvassa näkyy vähän paremmin, näyttää enemmän joltain koivun tuohen alaiselta kerrokselta. Jälkimmäisessä tapauksessa tuo tumma tausta olisi iso kysymysmerkki.

Minusta näyttää että kääpä kasvaa puunrungon sahauspinnalla; vas. alanurkassa on rungon ydin ja vuosirenkaita. Oik. ylänurkassa rungon pintaa, josta kaarna tippunut, vaikka runko ei vielä muuten kovin laho. Siis maapuu, todennäköisesti havu.

Hyvin pongattu!

Tervakääpä (Ischnoderma benzoinum) sopisi mielestäni paremmin.

1 Like

Uusi kääpäkirja julkaistaan tämän kuun aikana.

Tuomo Niemelä 2016: Suomen käävät

1 Like

Pitääpä pistää muistiin.

Eipä taida olla Trametes-sukua. Mieluummin vaikka aidaskääpä (Gloephyllum sepiarium). Mutta varmempi kannanotto vaatisi alapinnan näkemisen. Ja olennaista olisi tietää myös kasvualusta. Jos on havupuu, niin se tukisi aidaskääpä-arvelua.

1 Like

Uskon kyllä, että oma sukuehdotukseni on pielessä. Vaan kumpi mahtaa olla se oikea… :wink: Täytynee lisätä vielä toinen vähän samanmoinen…

Joo, se tulossa oleva kirja voisi olla tarpeen…

Ei näytä Trametekselta. Nyt kun alapintaa ei näe, niin aiemmin annetut ehdotukset aidaskääpä ja tervakääpä molemmat sopisivat yläpinnan ulkonäön puolesta. Jos veikata pitäisi, niin kallistuisin aidaskäävän puolelle.

1 Like

Lähdetään sitten aidaskäävällä liikkeelle varauksin. Kiitos!

Alkuperäisen otsikon muokkaaminen ei taida enää onnistua. Johtuisikohan ketjun iästä…