Trichian "tapit" [mattonuoranen, Oligonema persimile (Trichia persimilis)]

Kuvassa on todennäköisesti joku Trichia-suvun limasieni. Kun kuvaa suurentaa, niin vierekkäisten sporangioiden välillä näkyvät jonkinlaiset “tapit”, joiden välityksellä sporangiot ovat yhteydessä toisiinsa. Mikä merkitys noilla “tapeilla” on?

Mielenkiintoista. Katsoin omat kuvani mutta niissä ei ollut tällaisia tappeja, siis varia/scabra/persimilis. En ole tällaisiin tappeihin koskaan kiinnittänyt huomiota eli en yhtään tiedä mistä voisi olla kyse.

Hmm… Mitenkäs olisi pallenuoranen (Oligonema affine)? Se ei ole minulle tuttu, mutta nettikuvissa (mikäli ovat oikein määritettyjä) joissakin näkyy tuollaisia samanlaisia tappeja.

Ei tuo pallenuoranen huono ehdotus ole. Koitin vielä katsoa mahtinuorasten kuvani mutta niissäkään ei mitään tappeja näkynyt. Toivottavasti pystyt tätä seuraamaan eikä sade tee tepposiaan.

Nuo ovat vielä aika raakoja ja kosteita. Kannattaa katsoa, mitä tapahtuu, kun kuivuvat ja kosteus haihtuu. Eli epäilen, että erkanevat sitten.

Tuo eilen laittamani kuva on otettu 24.9. Nämä kaksi viimeistä on otettu tänään 26.9. Tapit näkyvät edelleen. Sporangioiden väri on tummennut.

Ovat kosteita ja kypsynevät vieläkin.

Seurasin vuosia sitten kosteana keväänä yhden Lamproderma cristatum esiintymän kypsymistä. Kun oli viileähköä ja todella kosteaa, niin siinä meni parisen viikkoa.

Tuo lienee jokin Trichia em. ohella mattomaisuuden takia kyseessä voisi ehkä olla myös esim. T. scabra tai T. percimilis ja voisi kai tuo Arcyoides incarnatakin olla.

Hitaasti kypsyvät Trichiat. Toivottavasti pakkaset eivät tule väliin ja pilaa kehitystä. Tappien määrä on selkeästi vähentynyt eivätkä ne enää kunnolla erotu. Kuvat otettu 29.9.2024.

Tämän koko rimpsun pituus oli noin 7 cm.

1 Like

Joitakin “tappeja” näkyy vielä sporangioiden välillä, kun oikein tarkasti katsoo. Kuva on tältä päivältä. Olisiko kiiltonuoranen todennäköisin laji?

Matto-, kiilto- tai tuplanuoranen. Itse en uskalla tarkemmin sanoa ilman kypsän itiöpesäkkeen skooppaamista.

Hei,

jokohan ovat miten pitkällä kehityksessään. Vaikuttavat vieläkin kosteilta. Kiinnostaisi nähdä itiöiden ja kapillition väri. Noita nyt on sen verran, että voisit tökkäistä yhtä vaikka männyn neulasella, jotta paljastaisi sisältönsä värin. Näinköhän olisi jotain muuta kuin perustrichiaa…

Ihan männynneulasella en saanut sporangioita puhkottua. Alla oleva lahopuu oli niin pehmyt, että sporangiot menivät puun sisään. Siirsin parikymmentä pesäkettä kovemmalle alustalle ja sain murskattua muutaman. Sisuksen väri näkyy tuossa kuvassa. Luonnonvalossa se näytti oranssinruskealta. Voiko siitä päätellä mitään?

No, limppareilla on monenvärisiä (vaaleita, tummia, värikkäitä) itiöitä ja kapollitiota, joten kyllä voi päätellä jotain ainakin mahdollisista suvuista.

Ota tästäkin näyte, voin tarkistaa, jos haluat. Mutta älä lähetä vielä. Löydät nykyään aika paljon, josko samassa kuoressa tulisi useampi näyte… Tosin ainakin punaiset Arcyriat ovat minulle laitteistollani aika haastavia, joten älä nyt mene löytämään niitä ihan tuhottomasti :wink:

Katsoin tämän, pari kuvaa

Nuorissa lyhyet kärjet ja pieniä piikkejä, itiöissä epätäydellistä paksua verkkokuviota = Trichia persimilis, mattonuoranen.

Oma veikkaukseni oli kiiltonuoranen. Parempi siis kun ei veikkaile. Kiitos määrityksestä Henri.

Ja siis tämän uusi nimi on Oligonema persimile, meinaa unohtua kun taksonomiat muuttuu nyt niin nopeasti.