Tumma mato

Tälläisiä löytynyt viime päivinä aika monta talon ulkoseinistä ja ikkunan karmeista. Myös muutama tullut sisällä listan alta. Mikähän mahtaisi olla?

En tunne tuhatjalkaisia sen tarkemmin mutta hietatuhatjalkainen on ainakin kovasti tuon näköinen.

Taitaa olla sama, kiitos paljon!

Tämä on jokin kaksoisjalkainen (kuuluvat tuhatjalkaisiin), todennäköisesti Julidae-heimosta. Suomessa on reilut 10 lajia, joiden määritys perustuu yleensä pieniin ja vaikeasti kuvattaviin yksityiskohtiin kuten perälisäkkeen muotoon tai karvoihin.

Hietatuhatjalkaisella pitäisi olla selkeät oranssinruskeat juovat selässä, vaikkakaan en tiedä kuinka paljon sen väri voi vaihdella.

Pahoittelut ensinnäkin perunalla kuvatusta madosta, mutta mietin voisiko tämä olla samanlainen kun aloittajan kuvassa oleva.

Näitä tuli viimesyksynä satakunta meidän rapun ulkoovelle ja joitan yksilöitä rappuun sisälle asti.
Sitten madot jäivät niille sijoilleen kuolemaan.

Nähtävästi sama tapahtuu myös tänä syksynä kun tuhatjalkaisia on jo joitain kymmeniä nähtävissä.

Väri on punaruskea ja pinta hyvin kiiltävä. Pituutta n.4 cm, myöskään raitoja ei ole näkyvissä ja liikkuvat hitaasti. Ympäristö sijaitsee helsingin laitamilla lähellä merenrantaa.

Olisin myös kiinnostunut mistä lajista on kyse ja miksi ne tulevat kuolemaan meidän rappuun.

Tuosta kuvasta tuskin pääsee lajitasolle. Kuten Mikko tuossa aiemmin kirjotteli yksityiskohtia pitää saada näkyviin kuvissa ja usein tämä tarkoittaa sitä, että eri kuvakulmista pitää nähdä ja kunnollisilla makro-objektiiveilla otetut tasokkaat kuvat. Esimerkiksi puistotuhatjalkainen on tuollainen, mutta tämä oli lähinnä arvaus. Nämä kaksoisjalkaiset etsivät nyt talvehtimispaikkaa ja siksi niitä päätyy sisätiloihin. Luonnossa ne talvehtivat esimerkiksi luolissa ja syvällä kallioiden onkaloissa yms, eikä tuhatjalkainen ymmärrä sitä, että ihmisen rakennelma on huono talvehtimispaikka.

1 tykkäys

Tälläinen samanlainen löytyi Raumalla meren rannalta, kun haettiin onkimatoja. Tytär kerkesi pujottamaan jo ongenkoukkuun, ennenkuin tutkittiin tarkemmin :slight_smile:

Jaakon kuvissa lienee Hediste diversicolor, merisukasjalkainen.

Kiitos tiedosta. Eipä enää pujotella ongenkoukkuun. Harvoin näitä näkee. Minäkin 60+ ja ensimmäinen minkä näin. :slight_smile: