Tuntematon lehtokasvi kukkii 28.5. [Alaskankleitonia, Claytonia sibirica]

Nyt täytyy myöntää, että en osaa sijoittaa oikein mihinkään näkemääni - ja kun tuo Den Virtuella Floran on ajettu alas kai lopullisesti, en tiedä pitäisikö haku ulottaa ylipäänsä kohokkikasveihin vai johonkin ihan muuhun. Jos on Stellaria, niin on laji, jota en tunne (epäilen, että ei ole, nuo “sessile” lehtipari kukkavanassa on aika jännä).

Tunnistatko kasvin tai osaatko neuvoa mitä sukua selata? Pahoittelen kuvalaatua. Kasvupaikka on lehto, ojan varrella. Vieressä kasvoi valkovuokkoja, lehtotähtimöitä ja ahomansikoita.

Voisiko olla Alaskankleitonia – Claytonia sibirica? Jos on, niin ei ole lehtokasvi vaan villiintynyt koristekasvi.

1 tykkäys

Se se on, kiitos nopeasta tunnistuksesta (!).

Ihmettelen vain miten se on joutunut Pitkäkosken luonnonsuojelualueen ja Haltialan luonnonsuojelualueen väliselle tielle Helsingissä. Tai tavallaan en ihmettele: viime vuonna sinne tuotiin maata ja tehtiin maanrakennustöitä. On kauhean ikävää, jos tämäkin pääsee valloilleen sille sopivassa kasvuympäristössä: pitäisiköhän tehdä ilmoitus vaikka kyse ei ole haitalliseksi vieraslajiksi määritellystä tulokkaasta.

Laji.fi:ssä seuraavasti: Koristekasvi; vakiintuneena karkulaisena parissa paikassa Uudellamaalla.

Kannattaa ilmoittaa, ettei leviä ja vie kasvutilaa kotoperäisiltä lehtokasveilta.

1 tykkäys

Ei siitä ilmoittamisesta haittaakaan ole, ellet itse käy nyhtämässä niitä pois. Itse hävitin kukkapenkistä, koska pyrki valloittamaan sen kokonaan. En kylläkään osaa sanoa, kuinka paha kilpailija se oli muiden kasvien kanssa.

Alla kuva alaskankleitoniasta Mustilan Arboretumista vuodelta 2004. Siitä saa jonkinlaisen käsityksen kasvin leviämiskyvystä otollisissa olosuteissa.

2 tykkäystä

Ei näemmä ihan rehuvuohenherne-tasoinen leviäjä lehdossa, mutta “hyvä” kakkonen.

Parempi, että tarkastavat alueen, näitä voi olla muissakin kohdissa (ja kitkentään tarvitsee luvan). Helsingin kaupungin kotisivuilta löytyi vieraslajihaviksille ilmoituskanava: hel.fi > Anna palautetta > Tee vikailmoitus > Aihe: viheralueet ja kasvillisuus > Vieraslajit