Valkovuokon lehdellä.
Salo 17.5.2025.
Visa laittoi tänne taannoin tällaisen hienon katsauksen valkovuokon sieniin, kurkkaa sitä ja laji selvinnee. Valkovuokoilta löytää suht helposti useammankin sienen ja keltavuokoilta vielä yhden lisää.
Tuolta katsoin ja päädyin ehdotukseeni.
Kuvissasi on valkovuokon-pihlajanruoste, Ochropsora ariae. Piti kurkata tuota linkin omaa kirjoitusta, ja siinä on yhdessä kuvassa vuokonnoen, Urocystis anemones kanssa myös valkovuokon-pihlajanruostetta, kuten aiheen kuvatekstissäkin lukee.
Tällä hetkellä myös samannäköinen keltavuokolla esiintyvä laji Tranzschelia pruni-spinosae on runsas keltavuokkojen kasvupaikoilla. Sen erottaa ylläolevasta siitä, että kukkamaisen helmi-itiökopan keskusta on punertava tai ruskehtava. Ja toisin kuin valkovuokon-pihlajanruosteella, sen vaivaamat lehdet eivät kasva samalla tavalla kasvuston muita lehtiä paljon korkeammaksi ja se voi kasvaa myös kukkivassa versossa. Valkovuokon-pihlajanruosteen vaivaamat versot ovat käytännössä aina kukattomia, tosin kerran olen törmännyt myös kukkivaan versoon.
Kirjallisuuden mukaan valkovuokon-pihlajanruoste voi kasvaa myös keltavuokolla, mutta minä en ole siihen keltavuokolla törmännyt.
Foorumi on osaksi toteutettu VieKas LIFE -hankkeen osana (Finvasive LIFE, LIFE17 NAT/FI/000528). Viekas on haitallisten vieraslajien kartoitukseen, torjuntaan ja tietoisuuden kasvattamiseen keskittyvä hanke, joka on osittain rahoitettu EU Life-ympäristöohjelman tuella. Life on Euroopan unionin rahoitusjärjestelmä, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita eri puolilla Eurooppaa.