Valkorintainen sinisorsa

Tällainen värimuunnos sinisorsasta näkyi tänään:


Salo 21.10.2023

Pakko vielä mainita ensimmäinen kuningaskalastajahavaintoni koskaan, myös tältä päivältä. Lensi aivan alapuoleltani sillan alitse niin, että sain pitkään katseella seurata ja ihailla sen sinihohtavaa selkäpuolta. Pitkäaikainen haavelaji vihdoin bongattu.

5 tykkäystä

Noihin sinisorsan värimuunnoksiin voi törmätä nykyisin jopa “erämaassa” kaikkialla Suomessa. Värimuunnoksien perimää on nykyisin niin vahvasti sinisorsissa että onkin mielenkiintoista yleistyykö värimuunnokset entisestään sinisorsien joukossa ja kuinka vahvasti. Ainakin saavat jälkikasvua siinä missä tavallisen värisetkin.

Värimuunnokset voivat olla sopeutumista muuttuneeseen elinympäristöön ja ilmastoon. Tähän aikaan sorsilla on talvipuku. Mielenkiintoista olisi tietää onko eroa myös soidinpuvussa.

Kuvan koiraalla on ainakin täysi juhlapuku joten se ei tuostaan muutu kuin seuraavana kesänä jolloin saa naaraan kaltaisen puvun sulkasadon yhteydessä kunnes taas syksyllä sulkii hitaasti juhlpuvun talveksi.

Eli tähän aikana onkin siis jo soidinpuku. No sitten kiinnostaisi tietää miltä tämä yksilö näyttää kesällä. Tiedätkö onko myös nuoruuspuvussa eroa näiden koiraiden kohdalla? Entä onko naaraankin puku muuttumassa jollakin tavalla? Ja onko samalla koiraalla joka vuosi samanlainen vai erilainen pukumuunnos? Tätä on varmaankin vaikea tutkia, koska ei varmasti voida tietää onko samasta yksilöstä kysymys. Millä muulla lintulajilla esiintyy sama ilmiö?

Todennäköisesti sinisorsien värimuunnokset ovat perua tarhauksesta sekä risteymistä ankkojen kanssa joiden geeniperimää pulpahtaa välillä värityksessä esille. Ainakin fasaaneilla tuo värimuunnoksien esiintyminen luonnossa on puhtaasti ihmistoiminnasta johtuvaa kun risteytyslintuja vapautetaan luontoon jossa jatko risteytyminen tapahtuu luonnonvalinnan kautta.

Vanhoilla +1kv linnuilla pitäisi olla tähän aikaan vuodesta lähes täydellinen juhlapuku. 1kv linnuilla ja varsinkin myöhästyneistä pesinnöistä olevilla nuorilla yksilöillä juhlapuku voi olla vielä tähän aikaan vuodesta hieman puutteellinen mutta kumminkin erittäin selvästi sukupuolelleen tunnistettava. Tuo kyseinen kuvan koiras näyttää kesällä naaraalla jolla on tuo valkoinen laikku rinnassa. Koiraaksi sen tunnistaa kesäaikaan esimerkiksi nokan värityksen perusteella. Naaraalla juhlapuku eroaa kesäpuvusta varsin vähän. Poikaset tunnistaa sukupuolelleen varsin nuorena nokan värityksen ja myöhemmin tietyistä höyhenpuvun eroista sukupuolelleen vaikka näyttävätkin äkkiseltään kaikki naaraspukuisilta. Esimerkiksi naaraspukuisen sinisorsan voi varmuudella määrittää kesällä naaraaksi jos siipipeilin yläpuolella valkoinen raita jatkuu tertiaalihöyhenien päälle. Koiraalla juova loppuu aina siipipeiliin eikä jatku tertiaalien päälle.

1 tykkäys

Keväällä Salonjoessa oli tuon tyyppinen värimuunnos ja silloin paikallinen lintuharrastaja määritti sen ns. kööpenhaminalaiseksi. Itsekin sain siitä napattua kännykällä kuvan, huonon tosin, enkä edes sitä enää löytänyt. Mutta olisiko kuvassa sama yksilö.