Vihreä vesiperhonen

Parisenttinen vesiperhonen Luvian ulkosaaristossa 7.7., lienee juuri kuoriutunut kun on noin samea ja vihreä. Pystyykö lajia tai edes sukua päättelemään kuvasta ja elinalueesta?

2 tykkäystä

No johan on! Näyttäis kovasti hienolta lajilta Agrypnetes crassicornis eli kalmohiidekkäältä! Sen verran kuitenkin vielä kysyn, josko löytyis sellainen lisäkuva, missä sääret erottuisi terävämmin tai sit sellainen, missä otus näkyy ylhäältä päin (yleensä siitä suunnasta ei oo kauheesti vesiperhosten kanssa apua, mutta tämä vaikuttais lajin naaraalta, jolla on omintakeisen leveä takaruumiskin). Viherrys johtuu tosiaan tuoreudesta.

No ei sitten tullut kuvattua ylhäältä päin, otus oli sen verran hankalassa paikassa. En tiedä onko osasuurennoksesta hyötyä, mutta ehkä tässä jalat näkyvät aavistuksen paremmin. Sääriä ei kyllä vieläkään pääse ihailemaan.

Tää on siinä määrin kova havainto, että haluaa tietysti olla varma. Vaihtoehto on siis tavallinen Agrypnia pagetana eli rytihiidekäs. Säärien kannuksissa on tosiaan rakenteellisia eroja, mutta kyllä niitä muitakin on, kun nyt aloin kelata. Yksilösi etusiiven etureuna on hyvin suora, hieman kovera ensikolmanneksella ja jälleen kärkikolmanneksella, mikä sopii paremmin juuri kalmohiidekkäälle. Jotenkin tämä omituinen värityskin on enempi kalmohiidekkään juttu, vaikkei hiljattain kuoriutuneita yksilöitä ole niin selkeä väritykseltään verrata.
Laji tunnetaan Suomessa Muoniojoesta, Inarijärvestä ja pitkin Itämeren rannikkoa murtovesistä.Paikka siis sopii hyvin, vaikka lajia ei ole 2000-luvulla tavattu Muonion eteläpuolelta kuin v. 2001 Lohtajalta kerran. Vanhempia havaintoja on kyllä Helsinkiä myöten, mutta tuoreiden havaintojen puutteessa laji on vaikuttanut suorastaan kadonneelta laajalti. Lajille on ominaista ettei se juuri liiku lentämällä, mutta veden pintaa pitkin se voi juoksennella. Olisi tietysti mainiota, jos saisit tästä vielä lisääkin havaintoja ja kaikkein paras olisi joku talletettukin näyte.

Kyllä nyt täytyy mennä tällä, havainto on viikon kajakkiretkeltä Luvian ulkosaaristoon ja itse asun melkein keskellä Suomea. Tästä pitää ottaa ottaa opiksi se, että tunnistuskuvat pitää aina ottaa monipuolisesti, vaikka niillä kuvallista arvoa ei olisikaan. En siis harrasta vesiperhosia, mutta valokuvaan kaikkea mielenkiintoista luonnossa, myös vesiperhosia ja niiden toukkia.

Ok. Syynäilen ja funtsin tätä vielä. Varaudu tallentamaan hieno havis kantaan.