Virheellinen havainto - koordinaatit väärät

Moi,

tutkin omia havaintojani, virtalan kannasta on tuotu joukko havaintoja, joiden koordinaatit ovat vääriä - menee jonnekin Kaukaiseen Uralille.

MIten pystyn korjaamaan noi koordinaatit, pitäisi editoida jo olemassa olevaa koordinaattitietoa, mutta sitä en pysty tekemään.
Vaikka valitsen (tokassa kuvassa) koordinaatit kentän, niin se kenttä pysyy piilossa.

Moi!

Voit korjata koordinaatit näin:

  1. Avaa havaintoerän muokkaus (toisen kuvasi näkymä)
  2. Poista nykyiset koordinaatit painamalla roskakori-ikonia kartalla.
  3. Ilmoita uuden YKJ-ruudun kartan XY-ikonin kautta (voit vaihtoehtoisesti halutessasi myös piirtää kartalle sijainnin)

Joo, ton tiesin. tuhotaan alkuperäinen info ja tehdään uusi.

Ei hyvä tapa. Tuon avulla ei korjata vanhaa tietoa.
En millään pysty muistamaan missä olin 11 vuotta sitten.
Eli, pitäisi ensin saada se vanha koordinaatti näkyviiin, jotta sitä tietoa päästään muokkaamaan, eikä keksimään uutta tietoa. Siitä puuttunee yksi kolmonen edestä, muuten paikkatieto lienee oikein.

S

Alkuperäiset koordinaatit näkyvät tuossa mustassa laatikossa: 67778:59752.

Paikannimen perusteella veikkaisin että pohjoiskoordinaatista puuttuu viimeinen nolla ja itäkoordinaatista ensimmäinen kolmonen. Tällöin paikka menisi tänne: Karttapalvelu | Suomen Lajitietokeskus

Vihkon puolella alkuperäisiä koordinaatteja ei näy - kartta on yrittänyt konvetoida ne wgs84-koordinaateiksi, jolloin paikka on piirretty pitkälle Venäjän puolelle.

Ehdotan siis että

  • Tyhjennät koordinaatit roskakorinapista
  • Katsot mitä em. koordinaateissa on vikana
  • Kirjaat korjatut koordinaatit kartan XY-napilla, tai piirrät alueen kartalle

MIkko / Lajitietokeskus

ei hyvä menetelmä.
Tarkoitatko tosiaan, että ne alkuperäiset tiedot pitää tuhota?
Eikö nimenomaan pitänyt olla siten, ettei siirrettäessä virtalasta vihkoon - mitään alkuperäistä ei dataa tuhota?
Mistä näkee tuon alkuperäisen datan, kun Vihkon puolelta sitä ei nähdä?

Nythän en pääse millään tuohon alkuperäiseen aineistoon kiinni, vaikka siihen pitäisi. Tämähän oli se peruspilari, joka ei saanut muuttua dataa siirrettäessä.
Normaalisti paikkani ovat ilmoitettu Virtalaan sen verran tarkasti, että nyt 13 vuoden perästä ei veikkaamalla paikkaa saa. Ehdottamasi paikka menisi Kuirulaan, Räikkölän sijaan.

Sami

Ja vielä yksi juttu, tossa mustassa laatikossa on ilmoitettu 4 pistettä eli neliömäinen pinta-ala.
Virtalan kantaan ilmoitettiin ainoastaa yksi piste, ei laatikkomaisia pinta-aloja.

Onko se alkuperäinen data tuon laatikon keskipisteessä?
vai vasen alakulmakulma?

S

En ole ollut tekemässä siirtoa Hyönteistietokannasta Vihkoon, mutta ymmärtääkseni Hyönteistietokannassa käytettiin yhtenäiskoordinaatteja. Koska yhtenäiskoordinaatteja ei enää tueta juuri missään (ja olivat muutenkin Suomen oma juttu), ne pitää muuttaa WGS84-koordinaateiksi karttaa, hakuja ym. käsittelyä varten.

Tuon havainnon alkuperäiset koodinaatit ovat 67778:59752. Alkuperäiset koordinaatit ovat mukana havainnossa ns. verbatim-kentässä. Normaalisti koordinaatit näytettäisiin havaintosivulla (kartan alapuolella), mutta koska tässä tapauksessa Laji.fi:n validointi huomaa koordinaattien olevan virheelliset, se korvaa havaintonäkymässä alkuperäiset koordinaatit kunnan nimen mukaan määritetyillä koordinaateilla.

Alkuperäisissä koordinaateissa on 5+5 numeroa, mikä tarkoittaa 100 x 100 metrin kokoista ruutua. Vihkossa ja Laji.fi:ssa neliömäinen alue muutetaan kunkin kulman koordinaateiksi. Näin saadaan mustassa laatikossa olevat neljä koordinaattiarvoa.

Kartalla ruutu sijoittuu kauas itään, koska itäkoordinaatti johtaa sinne. Pohjoiskoordinaatti sen sijaan on pari-kolme kilometriä Räikkölästä etelään.

Tämän viestiketjun perusteella Vihkoa voisi parantaa siten että alkuperäiset koordinaatit näytettäisiin tallennuslomakkeella, ja aina myös havaintonäkymässä, vaikka ne olisivat virheellisiä.

Tulkitsenko lisäksi oikein että haluaisit että alkuperäiset koordinaatit säilytetään aina tallessa, vaikka havainnoija jälkikäteen muuttaisi koordinaatteja? (Itse asiassa näin tehdään: Vihko säilyttää tietokannassaan kaikki versiot kustakin havainnosta, vaikka niitä toistaiseksi ei näytetä käyttöliittymässä.)

Joka tapauksessa, jos haluat korjata koordinaatit niin että havainto näkyy kartalla oikeassa paikassa, sen oikean paikan koordinaatit pitää selvittää tai arvioida jollakin tavalla, ja korvata virheelliset koordinaatit niillä.

Mikko / Lajitietokeskus

Kuten Mikko kommentissaan kuvasi, Virtalan hyönteistietokannassa paikkatieto ilmoitettiin nimenomaan “laatikoina” (=neliöruutuina), ei pisteinä, käyttäen eripituisia yhtenäiskoordinaattien numerosarjoja. Näistä numerosarjoista tarkinkin, 7+7 numeroa, määritteli maastossa yhden neliömetrin kokoisen alueen, ei siis “pistettä”.

Näin ollen kysymys siitä, onko alkuperäinen data laatikon keskipisteessä vai vasemmassa alakulmassa, on tarpeeton.

Oikeastaan ei ole. Se alunperin syötetty arvo saadaan nimenomaan muuntamalla vasemman alakulman koordinaatit takaisin YKJ:hin. Muuntamalla jonkun toisenkin pisteen saa sitten alkuperäisen ruudun koon. Sitähän ei ensimmäisestä pisteestä voi tietää, jos viimeiset numerot ovat nollia.

Uskoisin, että Sami tarkoitti, että ne alkuperäiset olisivat nähtävissä automaattisten operaatioiden jälkeen. Kun havainnoija ne muuttaa, niin sitten ei pitäisi vanhoille enää olla käyttäjän/havainnoijan puolella tarvetta.

Jos noita on enemmänkin Uralilla, kannattaisiko niitä ehkä etsiä ja korjata ohjelmallisesti? Kyseessä kun ilmeisesti on systemaattinen virhetulkinta siirrossa. Elikkä yhdistelmä suomalaisesta kunnasta ja koordinaateista Uralin seudulla olisi “red flag”.

Tämä haku näyttää ongelmallisiksi luokitellut havainnot Hyönteistietokannasta: https://laji.fi/observation/list?sourceId=KE.423&qualityIssues=ONLY_ISSUES

Näissä on mukana ainakin päivämäärä- ja koordinaattivirheitä.

Tarkistimme vielä tämän viestiketjun havainnon: siinä koordinaattiongelma oli alkuperäisessä Hyönteistietokannassa olleessa datassa (eli siirrossa ei ole tapahtunut virheitä).

Mikko / Lajitietokeskus

OK - eli vanhaa perua se virhe.
Itse asiassa noita on yllättävän vähän … ja nuo päivämäärävirheet eivät välttämättä ole varsinaisia virheitä vaan jotain havaintojen eriyttämiseen käytettyä “koodia”. Satunnaisotannalla taisivat järjestään olla Teriahon arkiston peruja ja päiväys oli 01.01.100#. Voi tietysti olla tulosta myös päiväyksen syötössä käytetystä päiväysformaatista, joka on mennyt läpi, mutta tulkinta mennyt pieleen. Joka niitä aikanaan syötti, voisi varmaan kertoa kummasta on kyse.

Samin ongelma taitaisi vaatia kahta asiaa: Ensinnäkin pitäisi päästä käsiksi niihin alkuperäisiin virheellisiin koordinaatteihin ja toisekseen niistä pitäisi konvertoida takaisinpäin tuo YKJ arvo. Koska ne muunnoskaavat ovat olemassa, ei jälkimmäisen pitäisi olla mahdoton tehtävä toteuttaa. Tuo voisi muutenkin olla ihan hyödyllinen ohjelmanpätkä, jos joutuu tarkistamaan vanhojen otusten koordinaatteja etikettejä vastaan.

Muunnoksiin käytettiin erityistä Ykjetrs-ohjelmistoa. Ongelma syntyi sittä, että virheellisiä koordinaatteja alkoi syntyä Tomcat-ohjelmiston päivityksen jälkeen. Siinä vaiheessa ETRS-koordinaattien syöttäminen estettiin. Koska muunnoskoodi toimi siihen asti oikein, en usko, että noista virheellisistä koordinaateista saadaan millään takaisinmuunnoksella enää oikeita alkuperäiskoordinaatteja. Jos alkuperäiset ETRS-koordinaatit ovat saatavilla, niin silloin tuon muunnoksen voi tietysti tehdä uudestaan. Hyönteistietokannan havaintoihin talletettiin sekä alkuperäinen että muunnettu arvo, joten MySQL-kannasta ne löytyvät, jos se vielä jossain on tallella…

Esimerkiksi minun silloisella koneellani sama koodi kuin mikä palvelimella oli, toimi oikein. Luin Hyönteistietokannasta virheellisiä havaintoja ja korjasin vääriä koordinaatteja. Ilmeisesti kuitenkin niitä vielä jäi jäljelle.

Löysin laatikosta lajia, jolloin pääsin etikettitietojen kanssa koordinaattien jäljille. Edelleen tietokannasta löytyi samalta päivältä ja samalta paikalta oikeilla havaintokoordinaateilla havaintoilmoituksia, vielä samasta lajista. Laatikossa on 10 yksilöä ja olen ilmoittanut yhteensä 7 kpl… En ole osannut laskea…?

  • puuttui kolmonen edestä.

Missä vaiheessa lie virhe tullut. Virtalan kannassa aika tiuhaan katselin virheellisia havaintoja, oli myös koordinaatit seurannassa. Aika varma olen että ne oli oikein siellä, mutta koska olette tarkistaneet - pitää uskoa, että joku havaintorivi jäi huomioimatta minulta. Todennäköisesti sitten excel talletuksessa tullut.

Korjasin koordinaatin. Maakunta on tiedoissa ES. kuitenkin havaintolistauksessa maakunta ilmoitetaan EK. Tämä lienee niitä tarkan aluerajan ja sudetti EK alueiden mukana olon seurauksia. Eipä noita tuolla maastossa oikein eri alueiksi pysty sanomaan. Tässäkin on se alkuperäinen maakunta piilossa, ja ohjelman pakotettu maakunta näytillä. Havaintosivulla sitä ei näy, mutta listauksissa on ilmoitettu nykyinen maakunta. Pääseekö mistään lisäämään listauksiin tuon alkuperäisen - voimassa olevan säännön lisäksi?

Nyt pitäisi saada yhdistettyä virheelliset havainnot yhdeksi havaintoeräksi, ovat samalta paikalta samana päivänä. Oliko tähän jo mahdollisuus olemassa? JOku joskus lupaili tätä mahdollisuutta.
Esimerkiksi vuonna 2005 minulla on 1200+ havaintoerää, noissa on ihan varmasti monta samanlaista. Tässäkin on 6 virheellistä identistä havaintoerää, 1 havainto jokaisessa.

Mitä noihin päivämäärävirheisiin tulee, nehän ovat vuosikoodeja, Virtalan kannasta. Kun Virtalan kantaan ei pystynyt syöttämään useampaa havaintovuotta, keksittiin tämä koodimanetelmä. Juuri nyt en muista sen kaverin nimeä, joka tätä teki -SPS palkallisena “orjana”. Jos siirrossa jäi käymättä juuri tämä koodi? JPn kautta asia selviää.

S

Lyhyesti:

Eliömaakunta näkyy tässä havainnossa epätavallisesti, johtuen siitä että havainto on karkeistettu, ja että eliömaakunta ja koordinaatit ovat ristiriitaiset.

Pidemmin:

Tämä havainto on merkitty karkeistetuksi (Vihkossa kohta “Havainnon tarkat paikkatiedot ovat julkisia” = Ei), joten julkinen havaintonäkymä näyttää 10x10 km tasolle karkeistetun paikan. Havainto on alun perin asetettu karkeistetuksi Hyönteistietokannassa.

Tämä karkeistus aiheuttaa erikoisuuden eliömaakunnan kanssa, koska havaintoon kirjattu eliömaakunta ei täsmää havainnon tarkkoihin koordinaatteihin. Vihkossa eliömaakuntana on Sa eli Savonia australis eli Etelä-Savo. “Sa” on peräisin Hyönteistietokannasta. Tarkat koordinaatit ovat kuitenkin Etelä-Karjalan puolella.

Laji.fi vertaa aina käyttäjän antamaa eliömaakuntatietoa koordinaatteihin. Kun @Sami_Haapala katsoo omaa havaintoaan kirjautuneena, näkee hän tarkat karkeistamattomat tiedot. Koska tarkat koordinaatit eivät täsmää annettuun eliömaakuntaan, uskoo Laji.fi mielummin koordinaatteja, ja näyttää niiden perusteella eliömaakuntana Etelä-Karjalan.

Kun joku muu katsoo havaintoa, näkee hän 10x10 km ruutuun karkeistetun havainnon. Tämä ruutu osuu sekä Etelä-Karjalan että Etelä-Savon eliömaakuntaan. Tällöin Laji.fi hyväksyy annetun eliömaakunnan Etelä-Savo ja näyttää sen.

Havaintojen karkeistuslogiikka ovat yksi monimutkaisimmista Laji.fi:hin tehdyistä asioista. Jos sensitiiviset havainnot voisi vain piilottaa, ei tätä ongelmaa olisi, mutta täyspiilotus on toisaalta todettu tätä suuremmaksi ongelmaksi tiedon löydettävyyden ja käytön kannalta.

Laitan tuon vuosikoodiasian korjauslistalle, kiitos tiedosta. Kuka on JP?

Mikko / Lajitietokeskus

Mikon vastausta täydentäen: Jos Korjaat imoitetun eliömaakunnan “Sa” oikeaksi, niin julkiset ja itsesi näkemät tiedot tulevat näyttämään samalta.

Esko / Lajitietokeskus

Jari-Poika Kaitila