Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

"Koordinaatit ovat epäkelvot"

Hatikan vanhoja havaintojani ( >10 v.) selatessani tulee aika usein vastaan ilmoitus “Koordinaatit ovat epäkelvot (yhtenäiskoordinaatit, YKJ)”. Mitähän tämä tarkoittaa? YKJ:ta ole käyttänyt, mutta osassa havaintoeristä ne ilmeisesti ovat ok, koska tätä ilmoitusta ei tule ja havaintoruutu näkyy nätisti kartalla.

Laitetaanpa vielä esimerkiksi yksi tällainen havaintoerä: http://tun.fi/MHD.7207

En tiedä onko kyse siitä vai ei, mutta joskushan YKJ-ruudut ilmoitettiin siten, että jälkimmäisen numerosarjan ensimmäinen numero eli 3 jätettiin pois. Tällöin esim. 7229:3443 ilmoitettiin 7229:443, joka voisi antaa tuollaisen virheilmoituksen?

1 tykkäys

Minäkin epäilin tätä “kolmoshypoteesia”, mutta silloin olisin ilmeisesti käyttänyt koordinaatteja etukolmosella ja ilman, suurinpiirtein vuoronperään eri havaintoerissä, mitä en oikein usko. Toisaalta näissä on kyse yli 10 vuoden takaisista havainnoista, joten varmuudella en pysty väittämään, että aina olisin kolmosen muistanut. Muistan kuitenkin käyttäneeni yhtenäiskoordinaatteja aikana, jolloin kolmosta nimenomaan ei käytetty.

Etukolmosen lisääminen otetaan kyllä huomioon, kun vanhan Hatikan dataa siirretään Lajitietokeskukseen (eli Lajitietokeskus osaa lisätä puuttuvan etukolmosen).

Tämä kyseinen havaintoerä on kuitenkin jo siiretty Laji.fi Vihkoon. Vihkoon ei voi käyttöliittymällä syöttää YKJ-ruutuja ilman etukolmosta, eikä se niitä hyväksy, joten myöskään Vihkon havaintoja käsitellessä ei ole etukolmosta varten ollut käsittelyä.

Katsomme, missä kohtaa tämä asia kannattaa korjata.

Siis ymmärsinkö oikein, että jos olisin etukolmosen unohtanut, niin se olisi lisätty? Eli vika on jossain muualla?

Tässä Vanhan Hatikan havainnossa koordinaateista on puuttunut etukolmonen. (7239:422)

Asia ei aiheuttanut aikaisemmin ongelmaa (havainto ei mennyt virheelliseksi) koska Vanha Hatikka -> Lajitietokeskuksen tietovarasto siirrossa puuttunut etukolmonen lisättiin.

Nyt kun vanhan Hatikan havainnot on viety Vihkoon, tämä ongelma on ilmestynyt.

Joka tapauksessa, me korjaamme ongelman tavalla tai toisella.

Voit toki jo mennä nyt itse Vihkolla muokkaamaan ko. havaintoa ja korjata paikan kuntoon (kenties tarkemmaksi kuin kilometriruuduksi, jos muistat tarkemman paikan).

Kiitos selvennyksestä! Korjasin muutaman paikkamäärityksen kuntoon, mutta huomasin ikävän ominaisuuden. Kun muokkaan havaintoerää ja tallennan sen, joudun Vihkon etusivulle, enkä kyseisen vuoden havaintoerien listaan, josta lähdin muokkausta tekemään. sitten joudun taas klikkaamaan “omat havaintoeräni”, sitten alasvetovalikoista vanhemman vuoden jne. Työlästä.

Tuo kätyettävyysongelma on tiedossa ja meillä on työlistalla se, että Vihko vie käyttäjän takaisin siihen paikkaan josta lähti liikkeelle.

1 tykkäys

Hyvä! Vielä yksi havainto vanhoista havainnoista. Jotkin lajinimet eivät kelpaa eli lajinimen kohdalla on varoitusmerkki ja huomautus “tuntematon nimi”. Esimerkiksi tuomenkehrääjäkoi on tällainen. Muuta virhettä en kuitenkaan lomakkeesta huomaa, kuin että suomenkielinen lajinimi on kirjoitettu isolla alkukirjaimella. Lomake tarjoaa oikeaa nimeä pienellä alkukirjaimella ja kun sen valitsee, “vika” korjaantuu.

Tässä maliiksi yksi korjaamaton havaintoerä http://tun.fi/MHD.130731