Virnaperhonen?

Hei! Onkohan tämä lanttuperhonen vai virnaperhonen? Yläsiivet näytti valkoiselta.


Puumala, 28.7.2019

Virna- tai tummavirnaperhosen kakkospolvi. Biotooppi voisi antaa viitteitä lajista.


Kukkaniitty, mikähän biotooppi tuolloin?

Biotooppi sopii oikeastaan molemmille. Virnaperhonen tykkää lepatella metsän reunassa ja hiekkateiden varsilla. Tummavirnaperhonen viilettää nopeasti niityillä ja ruderaateilla.

Mukavan näköinen kukkaniitty sulla :smiley:

Hieno on kukkaniitty mutta toki vain matkan varrella bongattu… Mielenkiintoinen alue, kangasmetsää, metsäautotie, hiekkakuoppia ja sitten kukkaniitty. Sudenkorentoja ja perhosia lennossa, laavukin löytyi, ja uimaranta. Matkailu avartaa! :blush:

Peltovirnaperhonen (Leptidea juvernica) etusiiven muodon perusteella vai onko sen nimi nykyisin taas tummavirnaperhonen ?

On se edelleen peltovirnaperhonen.

Lajeja ei kuitenkaan voi varmuudella pelkän etusiiven etureunan perusteella määrittää ainakaan 1. polven yksilöistä, mikä tuli osoitettua keväällä useiden ulkoisesti “satavarmojen” yksilöiden genitaalipreparaateista.

Sen sijaan tilanne lienee toinen 2. (ja 3.) sukupolven yksilöissä?

1 tykkäys

Kiitos kommenteista ja lisätiedoista. Näin täysin amatöörin näkökulmasta perhoset voi jakaa karkeasti kahteen kategoriaan: selkeät ja sitten sellaiset, joiden määrittäminen on mahdotonta silmämääräisesti. 1. kategoriaan laittaisin tutummat isommat perhoset kuten suruvaipan, neitoperhosen, herukkaperhosen ym. ja 2. kategoriaan sinisiivet, hopeatäplät, virnat ym. Olisikohan perhosista noin 70% sellaisia, joita voisi olettaa tunnistavansa ulkomuodon perusteella? Virnoja en ole yrittänyt tunnistaa, joku “varma” lanttu saattaa olla kuvattuna. Mutta mukavahan niitä on katsella.