Voivatko päiväperhoset vaeltaa talveksi etelämmäksi?

Tänään Oulussa merenrannalla heikohkohkossa itätuulessa lensi yksittäin viisi isokokoista tummalta näyttävää perhosta määrätietoisesti merelle etelään (siis Oulun pohjoispuolella, jossa merenranta aukeaa etelälounaaseen). Määritys jäi auki, kun kolme näistä sattui korkealla lentäessään näkökenttääni kurkiparvia kiikaroidessa. Varmaan useampikain lentelemässä, kun nämäkin löytyivat vahingossa. Kaksi muuta matalammalla, mutta määrätietoisesti merelle etelään. Mielikuva/koko perhosista kuin neitoperhonen tms.
Siitä viestin aihe, vai liekö lentosuunta etelään merelle vain sattumaa :thinking:
Muuten ei perhoshavaintoja viikkoon.

Tuossa muuten hyvä artikkeli, jossa kerrotaan vähän enemmän.

2 tykkäystä

Ok. Kiitos!
Ajattelin laittaa viestiini juuri toiseksi mahdollisuudeksi neitoperhosen ohella amiraalia :smiley:

Kyllä. Jotkut päiväperhoset vaeltavat talveksi etelään. Amiraali, on ehkä tunnetuin muuttaja

1 tykkäys

Kauri Mikkolan haastattelussa kerrotaan ilmiön havaitun 1990-luvulla. LuontoPortti - verkkolehti - Ratkaisemattomat tutkimusongelmat kiehtovat

2 tykkäystä

Hyvä linkki.
Syksyinen takaisinvaellus on näköjään ollut tiedossa jo viime vuosituhannella, mutta kun tieto kulkee tänne peräkylille niin hitaasti :wink:
Tietoa olisi löytynyt myös googlaamallakin; jo tarhaikäiset osaavat neuvoa, että katso googlesta…

Nythän on kuitenkin muistettava ettei ne ole samat perhosyksilöt esim. amiraaleilla jotka tekisi edestakaisin vaelluksen. Keväällä/alkukesällä tulevista kehittyy täällä (ainakin yksi) kesäpolvi, josta osa sitten syksyn tullen lähtee etelään. Eikä ne enää uudestaan tänne tule vaan sitten taas seuraavana vuonna uudet polvet.

1 tykkäys

Tottahan toki ovat eri sukupolvea. Tuli viestissäni epäselvästi ilmaistua, kun tarkoitin puhua lajista.
Tänäänkin illansuussa pikavisiitillä rannassa lintuja katselemassa, niin ilman seljettyä ja lämmettyä perhonen paineli vauhdilla rantaviivaa pitkin kaakkoon ja tällä kertaa määritys onnistui: oli amiraali.