15 uutta sudenmaitolajia, moniko löytyy Suomesta?

Leontyev et. al. julkaisivat pitkään työn alla olleen selvityksensä sudenmaitolajeista.

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00275514.2023.2199109?fbclid=IwAR208dOgMAktQ9__PmVtPGsyg3dv_sHqFc6X9aMV3efi51VcYkUHBX34hkI&journalCode=umyc20#.ZG5PgpVO0J0.facebook

Juttu on maksumuurin takana mutta Leontyev tarjoaa just nyt mahdollisuuden ladata PDF:t google drivesta

https://drive.google.com/drive/folders/1BeWJ2w3ZrEF7U_r0t233xo_H5M49WLSI?fbclid=IwAR0V3YVdKMLyBhEGA1ylygF6t4SarTe-dcFAIem2HLAOwWkc1bWaW4HQvA8

En tiedä kuinka kauan tuo latausikkuna on auki joten jos yhtään kiinnostaa kannattaa pdf:t ladata ehkä turhia viivyttelemättä.

Vanhoista lajeista säilyy siis sudenmaito L. epidendrum sensu stricto jolle tuli nyt uusi kuvaus ja neotyyppi Norjasta. Suomesta löydetyistä säilyy myös jättisudenmaito L. flavofuscum ja “kartiosudenmaito” L. conicum. Myös L. exiguum ja L. confusum säilyvät. Näistä tuo L. exiguum on myös ilmoitettu kerran Suomesta (2002) mutta laji.fihin lajia ei ole kelpuutettu. Liekö tulkittu L. epidendrumin variaatioksi, näyte puuttuu tms? Sen sijaan L. leiosporum, L. fuscoviolaceum sekä L. terrestre katoavat lajikartalta ainakin toistaiseksi. Ja tilalle tulee siis 15 uutta sudenmaitolajia. Lisääkin on tulossa mutta nyt kuvattiin siis 15 uutta lajia.

Näistä 15 lajista useampi tulee löytymään Suomesta. Tässäpä mukava pikku haaste tulevalle kesälle. Tai haaste voi olla osin aika suurikin koska osa lajeista vaatisi polarisaatiomikroskooppia ja ehkä sekvensointia, mutta mukana on myös lajeja jotka voi tunnistaa jo maastossa tai normi skooppauksella.

Tämä on siis ihan uutta tietoa. Tutkimus julkaistiin vasta eilen.

Tutkimuksessa oli mukana runsaasti näytteitä Norjasta ja sieltä onkin siksi varmistunut jo aika moni näistä uusista lajeista. Varmaan samat lajit löytyvät Suomestakin. Suomalaisia näytteitä ei tutkimuksessa ollut mukana ensimmäistäkään joten näiden uusien lajien suomistatusten selvittely jää meille harrastelijoille. Kannattaa nyt ainakin pitää silmät auki pienikokoisille sudenmaidoille ja kuvata ja kerätä niistä näytteitä. Itse aion ainakin näitä keräillä ja koittaa saada määrityksiä. Jos löytyy kiinnostavavia tapauksia niin voin niitä skoopata jos apuja halutaan.

Ekana suht helppona? haasteena voisi olla vaikkapa varmistaa Lycogala roseosporum Suomesta.

4 Likes