Onko sudenmaitoa? [Lycogala sp.]

Heinävesi 15.7.2019- onko tämä kasvilavan päälle ilmestynyt sudenmaitoa? Eilen oli vielä väriltään vaal.punaista. Kiitos!

1 tykkäys

Ei näytä sudenmaidolta mutta jos tuosta päältä ottaisi pois tuon verkkohommelin niin sitten alkaisi kyllä näyttämään. Elikkä veikkaan että kumminkin on mutta päällä on jotain hometta tai vastaavaa. Asiasta on helppo varmistua kun veitsellä hieman rikot yhtä munaa - sudenmaidon sisus on sellaista oranssia taikka punaista limaa. Kokoluokka myös auttaisi, jos on isompaa eli yli parisenttistä niin voisi olla myös jättisudenmaitoa.

1 tykkäys

Hei, tässä näkyy koko ja sisusta. Laitoin toissailtana lavan päälle kateharson, joten olisiko se aiheuttanut kuivumista tms.?

Joka tapauksessa on sudenmaitoa, en osaa tarkemmin sanoa, ehkä Marja osaa jos on linjoilla.

1 tykkäys

Hei,

nämä lienevät vielä hieman raakoja. Kypsän sudenmaidon peridio (pintakalvo) on ruskeasävyinen ja sen pinnalla on tummempaa nukkamaista materiaalia vaihtelevia määriä. En ole itsekään tällaisia nähnyt, mutta voisikohan tässä olla kyse siitä, että pinnalle on muodostumassa reilusti nukkaa vai olisiko pinnalla kuonajäänteitä, kun limppariparalle tuli kiire tuottaa itiöpesäkkeitä.

Minkähänlaisia ovat nyt kehityttyään hieman lisää?

Näin eilen sudenmaidon vaaleanpunaisia palleroita muutamalla maalahopuulla ja luultavasti niitä tupsahtelee sinne tänne pitkälle syksyyn, kun vaan kelit sattuu kohdilleen.

Marja

1 tykkäys

Kiitos, kävin juuri aamutuimaan 18.7. ottamassa uuden kuvan - pinta muuttunut osassa ruskeammaksi ja kiinteä sisus vähän punertavammaksi.

IMG_20190718_044847|499x499

1 tykkäys

Näissä susissa on mahdollisuus muihinkin lajeihin. Suomesta on kerran löydetty laji Lycogala exiguum millä juurikin on tuo verkko pinnassa. Jos tuo olisi oma löytö niin ottaisin siitä näytteen ja veisin tutkittavaksi. Sen jälkeen odottelisin hermostuneesti tuloksia :wink:

3 tykkäystä

Piti kurkata mikä on taksonominen tilanne näiden sudenmaitojen kanssa.

Maailmalla on suvussa kuusi lajia (tai vähän enemmän taksonomiasta riippuen)

Suomesta on kait löydetty kolme lajia, elikkä

L. flavofuscum (jättisudenmaito)

L. conicum josta taitaa olla vain Marjan yksi havainto Suomesta mutta lajia ei ole viety taksonitietokantaan

L. parietinum joka on nykyään sienissä nimellä Orbicula parietina

ja sitten tämä yleinen L. epidendrum (sudenmaito)

Tuosta yleisestä sudenmaidosta tunnetaan sitten variaatioita jotka ovat taksonomiasta riippuen joko omia lajejaan taikka sudenmaidon variaatioita. Näitä lajeja/variaatioita ei ole viety taksonitietokantaan edes variaatioina joten tarkempaa tietoa niiden esiintymisestä Suomessa ei taida löytyä netistä. Marja voisi tietää näistä.

Limasienet -kirja mainitsee kolme sudenmaidon variaatiota seuraavalla kommentilla: “Kaikkia mainittuja on suomalaisessakin aineistossa. Niiden selvittäminen olisi haastava tehtävä.”

L. epidendrum var. tessellatum joka on lajitasolla saanut nimen L. confusum

L. epidendrum var. terrestre joka on lajitasolla saanut nimen L. terrestre

L. epidendrum var. exiguum joka on lajitasolla saanut nimen L. exiguum

Minulla on yksi saksalainen limasienikirja ja siinä L.exiguum ja L. confusum ovat saanet lajistatuksen, mutta havaintojen perässä on kysymysmerkit. Suomen osalta taksonomia taitaa olla edelleen auki?

Limasienille ei ole nimetty taksonitietokannassa muuten yhtään asiantuntijaa, voi olla vähän haastavaa saada määrityksiä museoiden kautta.

3 tykkäystä

Hei,

Suomessa ei ole tietääkseni yhtään limasienitutkijaa-ainakaan virassa olevaa. Elina määrittänee jonkin verran limasieninäytteitä, en tosin tiedä mitä, missä, milloin tai kuinka paljon.

Museoissamme on kyllä jonkin verran näytteitäni vuosien takaa. Joensuuhun toimittamani Markku Kirsin määrittämät ovat valitettavasti nykyisin Turussa. Surkuhupaisaa, ettei sienimaakunnassa ole enää sieninäytteitä. Mutta on myös muihin museoihin jo vuosikausia sitten toimittamiani näytteitä, joista suurimmalle osalle en ole saanut edes lajivarmennusta saati sitten määritystä sellaisille, joita en aikoinaan pystynyt määrittämään. Olen valitettavasti hieman kärsimätön tyyppi ja haluan tietää, mitä olen löytänyt mieluummin ante mortem.

Määritän siis itse omat keräykseni ja jos on hankaluuksia käytän ulkomaisia yhteyksiäni, koska uskoisin sen olevan nopeampaa kuin jäädä odottelemaan, että joku Suomessa määrittäisi hankalat löytöni. Niin se vaan menee, että kun apua ei ole tarjolla, on opeteltava itse.

Tämä on siis sudenmaito ja tuo L. exiguum on hyvin mielenkiintoinen lajivaihtoehto :wink:

Marja

1 tykkäys

Kiitos kaikille kommentoinnista! Näytteen voisin ottaa, mutta minnekä sen voisi lähettää? Sukutaso riittää kuitenkin itselleni :slight_smile:

Hei,

olisiko Kuopion luonnontieteellinen museo se lähin. Sienistä ja varmaan limasienistäkin vastaa Pertti Renvall, sähköposti pertti.renvall@kuopio.fi. Hän kertonee postitusosoitteen ja miten näyte otetaan&kuivataan&pakataan.

Marja

Kiitos Marja! Lähetin Pertti Renvallille sähköpostia ja hän vastasi kesälomaltaan näin …"Kuopion luonnontieteellisessä museossa ei valitettavasti ole tarjolla limasienten lajintunnistusapua. " Heillä kuitenkin Mari Wikholm (mari.wikholm(at)kuopio.fi) voi 25.7. lähtien tarvittaessa antaa lisäopastusta, joten laitan vielä hänelle postia.

Valitettavasti Mari Wikholmkaan ei pystynyt auttamaan asian kanssa. Hän kuitenkin kehoitti vielä täällä foorumilla kysymään olisitko sinä Marja tai joku muu lajiryhmän hallitseva kiinnostunut tarkemmasta määrityksestä ja kenelle siten voisin suoraan lähettää näytteen.

Marin viestistä lainaus: " Luin foorumin viestiketjun, ja ilmeisesti keskusteluun on osallistunut Suomen paras limasienituntija Marja Härkönen… ", joten määrittäjät lienevät kovin vähissä :slight_smile:

Ehkä tämän määritys jää nyt kuitenkin tekemättä, näytettäkään tuskin enää saisi, kun on niin kuivunut, että murenee “jauhoksi”. Kiitos vielä!

Hei,

olen kyllä Marja, mutten Härkönen. En ole biologi, mutta olen opiskellut muutaman kurssin biologiaakin, silloin kun sitä voi vielä opiskella Itä-Suomen yliopiston avoimella puolella.
Näissä limasienissä olen käytännöllisesti katsoen itseoppinut harrastaja, luultavasti tosin harrastajapuolella aivan Suomen huippuja, ehkä jopa se huippu, kun luen Elinan ja Marja Härkösen biologeina ammattilaisiksi.

Jos otat näytteen, voin toki vilkaista, mutta ota ensin yhteyttä: marjamaalta@luukku.com.

Marja

Ok, kiitos kuitenkin sinulle. Näyte jäi nyt tutkimatta, mutta ehkä ensi kerralla :slight_smile: