Ylivuotiset limasienet

Etsiskelin lumensulamisrajan limasieniä mutten niitä löytänyt. En varmaan etsinyt oikealla tavalla taikka oikeasta paikasta. Limasieniä kyllä löytyi runsaasti. Katsastelin joulukuisia esiintymiä ja monet olivat kyllä täysin kadonneet mutta osa oli edelleen tunnistettavissa. Esim. joulukuun alussa vielä raaka ja valkoinen rakkonen paljastui lumen alta violettina ja kypsänä. Iso esiintymä kiiltonuorasta oli taaseen tyystin kadonnut ja joulukuinen neulakiilunen oli myös kadonnut. Samaten stemonitikset olivat kateissa, mutta kaarnan raoissa oli monin paikoin sellaista likaisen ruosteenruskeaa ylivuotista kasvustoa jonka arvelin olevan jotain nuorasta, ehkäpä nuijanuorasta, Nuorasen oloisia tuli muutenkin vastaan runsaasti, samaten kuin sudenmaidon ylivuotisia “jäänteitä”. Nuijatupposta löytyi myös hyväkuntoisena

ja sitten kuvasin tämän josta en varma

Voisi olla tuplanuorasta tai sitten jotain nuijatupposen perätöntä muotoa?

Limasienikirjasta ei oikein löytynyt tietoa eri lajien tai lajiryhmien esiintymisajoista. Mitähän nyt keväällä voi löytää?

Hei,

lumensulamisrajan limasienten esiintymiselle on muutamia vaatimuksia, jotka Etelä-Suomessa täyttyvät nykyisin vain harvoin. A) lunta pitää olla paljon (kymmeniä senttejä) ja B) lumipeitteen pitää säilyä vähintään 3 kuukautta mieluummin kauemmin. Lisäksi ne esiintyvät yleensä vuoristossa yli 600-800 metrin korkeudessa, mutta vaikuttaisi siltä, että ainakin täällä pohjoisessa ne ovat sopeutuneet huomattavasti matalampiin korkeuksiin.

Lumensulamisrajan limasienten lisäksi keväällä esiintyy ainakin joitain Licea-lajeja, joita voi löytää lähes ympäri vuoden. Lumensulamisrajan limasienet ovat pää-asiassa karikelajeja, lehtikarike risuineen tai putkiloiden ylivuotiset varret ym. kannattaa tutkia niitä löytääkseen. Ihan ensimmäiseksi niitä ei kannata hakea umpikuusikoista. Seuraavaksi odottelisin esim. Cribrarioita ja sen jälkeen vaikka mitä :wink:

Tuossa alemmassa kuvassasi lienee jokin Trichia, T. scabra, T. percimilis tai miksei vaikkapa T. variakin voisi tulla kysymykseen. Usein näiden rakenteet ovat jo vähän heikossa hapessa.

Marja

Minulla on jopa omakohtaisia kokemuksia näistä nivicolous myxojen vaatimuksista. Muistaakseni se oli vuosi 2012, kun täälläpäin satoi kyllä jonkin verran lunta, mutta se suli aina pois ja pitkäkestoista lumipeitettä ei siten ollut. Vaikka kuinka keväällä etsin, niin löysin vain muutaman esiintymän ja nekin olivat niukkoja tai kesken kehityksen kuivuneita. Mitä enemmän lunta ja mitä kauemmin, sitä enemmän esiintymiä ja sitä massiivisempia ne ovat.

Täällä on vieläkin kymmeniä senttejä lunta, mutta olen kahteen päivään löytänyt pälvipaikoilta n. 20 esiintymää. Ei vaikuta paljolta, mutta todellisuudessa kaikissa Suomen museoiden kokoelmissa on limasieni-kirjamme lajikuvauksein perusteella laskelmieni mukaan vain noin 100 näytettä alle 20 lumensulamisrajan limasienilajista. Kotikokoelmissani nivicolus lajeja on yli 30. Viime kevät ei ollut hassumpi ja keräsin yli 200 näytettä. Ellei parasta tietämääni aluetta olisi viime kesänä harvennettu, olisin odottanut tämän kevään olevan vieläkin paremman. Tiedän nimittäin myös kokemuksesta toiselta alueelta, että harventamisen myötä karikemäärä vähenee ja se vaikuttaa dramaattisesti limasieniesiintymiin. Samoin liikkumisen lisääntyminen alueella vähentää limasieniaktiivisuutta.

Kiitos Marja,

täytyypi varmaan etsiskellä sitten jotain muita kuvauskohteita. Nuo vähäsetkin ovat niin vähäisiä että niitä ei varmaan löydä kuin sattumalta.

Hei,

että Liceat ovat vähäsiä, no huh huh. Kyllähän esim. Licea variabilis voi olla melko kookaskin. Liceat ovat yleensä ruskeita ja jäävät helposti huomaamatta, Esim. Licea castanea voi löytää omanapuun kuorilta jo lumen aikaan. Ei se iso ole, mutta joskus sen huomaa väristä, jos kuorella ei ole muuta, joka kiinnittäisi huomion. Luuppi on kyllä tarpeen.

Vilkaisin näytteistäni ja viimeistään kesäkuussa alkaa tulla vaikka mitä limasieniä (Arcyriaa, Didymiumia, Stemonitista, jne.) täälläpäinkin, miksei etelämpänä jo aiemminkin. Itse keskityn niin totaalisesti lumensulamisrajan limasieniin, etten niihin aikoihin juuri muuta kerääkään. Joten älä vielä heitä kirvestä kaivoon :smiley: Kaikki riippuu aina tietenkin olosuhteista eli siitä miten kevät etenee ja onko riittävästi kosteutta.