Kävin tänään paikalla, jolta yleensä löydän kauden ensimmäiset limasienet. Siellä oli jo muutamia pälviä. Keräsin niiltä ja yhdestä toisesta paikasta lähistöltä 7 näytettä (ehkä 3 lajia) mm. tämän elävältä pajulta:
En ole vielä sen tarkemmin tutkinut, mutta tämä näyttäisi olevan Meriderma aggregatum.
Nämä usein osoittautuvat juuri siksi, miltä näyttävätkin. Olen löytänyt lajia lähes joka kevät vuodesta 2012 lähtien, joten sen habitus alkaa olla tuttu. Tarkistan asian kuitenkin joskus myöhemmin.
Lajikin löytyy nykyisin lajiluettelosltamme, sillä toimitin siitä viime vuoden loppupuolella näytteen Turkuun kuten myös 7 muun Suomelle uuden lumensulamisrajan lajin näytteet ja pari M. carestiae variaatiotakin. Muutama pitäisi vielä joskus toimittaa, mutta ei ainakaan kesken kauden
Koska lunta on ollut paljon ja myös riittävän kauan, odotan kaudesta hyvää tai oikeastaan erinomaista. Toivon tosin, että lumet eivät sulaisi liian nopeasti, että ehtisi käydä monissa kohteissa useaankin kertaankin.
2 tykkäystä
Pääkaupunkiseudulla lunta on ollut erittäin paljon ja poikkeuksellisen pitkään. Ilmatieteenlaitos väittää että Nuuksiossa olisi vieläkin 71 senttiä lunta mutta se ei voine pitää paikkaansa. Lähemmäs puoli metriä kyllä varmaan monin paikoin varsinkin pohjoisenpuoleisilla kyllä on. Jos täältä ylipäätään voi nivicoleja löytää niin nyt on varmaan aika ainutlaatuinen hetki niitä etsiä.
Kävinkin jo etsimässä läheiseltä reilun hehtaarin kokoiselta vilejlypalstalta, siellä kun on runsaasti ylivuotista kasvijätettä ja maa puoliksi jo paljaana. Löysin kymmenkunta esiintymää, luultavasti kyllä yhtä ja samaa lajia? Niitä löytyi puoliksi lumen sisässä olevilta korsilta ja myös maatuvilta lehdiltä. Taitavat olla vielä järjestään raakoja. Otin pari näytettä kotikasvatukseen mutta viljelypalstat ovat aivan tuossa lähellä joten saan varmaankin näytteet myös kypsistä.
Lajista ei ole kyllä mitään käsitystä. Aluksi pikkuruisia valkoisia palluroita, sitten punaisia ja lopuksi mustia. Täysin perättömiä ja olivat yksitellen siellä täällä korsilla, ei mitään tihentymiä. Suurimmat luokka 2 mm halkaisijaltaan. Otin pari kuvaa näistä kehittyvistä joilla sisus vielä lumenvalkoinen.
edit. Aikani tätä ihmeteltyäni tulee mieleen josko kuvissani on kuitenkin joku kotelosieni? Orbicula parietina?
1 tykkäys
Noista yllä olevista pallukoista ehdotettiin jonkun Typhulan pahkoja. Voisi kyllä ollakin? Laitoin näitä pariin kosteakammioon josko vakka tekisivät itiöemiä. Skooppaus ei paljastanut oikeastaan mitään muuta kuin että itiöitä/itiökoteloita/kapiilitiota ei ollut. Viimeisenä ratkaisuna voi laittaa sekvenssointiin, mutta ehkä tämä vielä ratkeaa muutenkin.
edit. Laji on suurella todennäköisyydellä Typhula ishikariensis
Lumensulamisrajan limasieniä olen nyt etsinyt pääkaupunkiseudulta useammalla niille omistetulla retkellä mutta saldo on pyöreä nolla. En ole niitä aikaisempina keväinä löytänyt, yrityksestä huolimatta, eikä niitä tunnu löytyvän edes nyt kun on poikkeuksellinen lumitalvi takana. Ylivuotisia kyllä löytyy, esim tulitakkusta, Trichiaa etc. Aika lähellä sellainen ajatus että nivicoleja ei täällä vain ole, tai jos on niin ovat kovasti vähälukuisia. Noh, onhan kevättä vielä edessä, mutta usko tässä horjuu. Jos joku niitä onnistuu löytämään täältä etelästä niin olisi tosi kiva kuulla löydöstä tarkemmin.
1 tykkäys
Hei,
epäilinkin noita joksikin muuksi kuin limasieniksi. Ne eivät pysy sisältä valkoisina kauan. Kun pinnassa on väriä, niin sitä on yleensä sisälläkin.
Nivicolet ovat joskus hyviä piiloutumaan ja hakeutuvat esim. oksien alapinnalla, jossa niillä on enemmän aikaa kehittyä kypsiksi. Aurinko kuivattaa ja joskus ilman lämmetessä nopeasti, aika ei riitä, vaan jäävät kesken kehityksen. Niitä voi muuten löytää yllättävän korkeltakin puskista, kun ovat kehittäneet pesäkkeensä jo lumen alla sinne taipuneelle oksalle… Näidenkin löytämisessä silmä kehittyy kevät keväältä paremmaksi, vaikka meikäläiselläkin taitaa näkökin jo hieman heiketä.
Itsellänikään ei taida vielä olla kahtakymmentäkään keräystä, mutta eipä maatakaan ole vielä juurikaan paljaana. Odotan kuitenkin saavani pari-kolmesataa keräystä tänä keväänä eli noin 2-3 kertaa sen, mitä kaikissa Suomen virallisissa museoissa on yhteensä. Olen pystynyt siihen parina keväänä.
Mietin tänä keväänä jopa lähteväni kartoittamaan Lapin nivicole tilannetta. Lapistahan on löydetty todella vähän limasieniä, mutta nivicoleja luulisi silläkin olevan.
t: Marja
1 tykkäys
Hei,
limasienethän ovat eläimiä ja siis “kakkaavat” eli jättävät kuonajälkiä. Olen tulkinnut tämänkaltaiset sellaisiksi:
Kuva on tältä päivältä ja koivunrisulla olevat pyrenomykeetit tms. ovat joutuneet luovuttamaan itiönsä limasienten ravinnoksi. Valkeat jäljet kertovat niiden vierailusta. Jos tällaisia näkee, lähistöltä voi löytää myös lumensulamisrajan limasieniä elleivät ne sitten vielä piileskele esim. lumen alla tai ole vetäytyneet sklerootioksi karikkeeseen.
Marja
PS: skooppasin tuon 1. viestini limasienen ja totesin M. aggregatumiksi.
Laitan tähän vielä kuvan upeita värejä saaneesta esiintymästä:
Käänsin kuvan, nämä olivat hiippailleet elävän pajun varrelle.
Kevät vaikuttaa todella runsaalta, kasassa on jo reilut sata keräystä. Tulen tosin ensi talvena luultavasti niputtamaan samalta alueelta samana päivänä löytämäni saman lajin keräykset yhdeksi näytteeksi säästääkseni kaappitilaa eli näytteitä ei tule siten yhtä paljon kun keräyksiä. Limakkohan voi jakaantua ja samaa lajia voikin löytää muutaman metrin säteellä eri alustoilta, eipä silti sitä voi löytää ryppäänä useilta alustoilta myös esim, elävän puskan tyviosissa ja heiniltä ja kasvinjätteiltä sen varren ympäriltä tai vaikka näin:
Tämä näyttäisi Lamproderma echinosporumilta. Joskus perälliset lajit ovat perattömiä lehdille levittäytyessään.
Marja
1 tykkäys