Limasientä kait?

Jäätyneitä. Pihlajan tai tuomen kuorella. Voiko määrittää?
(Näihinhän jää koukkuun, onneksi tuli jo lunta…)

1 Like

Hei,

limasienet hyödyntävät talven tuulia kiipeämällä ylemmäs.

Nämä lienevät jotain Trichiales lahkoisia, mutta muoto on hieman kummallinen, jotta voisi määrittää kuvasta, olisiko tullut vähän kiire.

Erehdypä antamaan pikkukotelo- tai limasienille pikkiriikkisen aikaasi ja kiinnostustasi, niin ne kohta vievät kaiken liikenevän aikasi ja hiippailevat mielenkiintosi keskipisteeksi :slight_smile:

Marja

1 Like

Otitko muuten näytteen? Voihan tämä olla ihan tavallista Trichia variaakin, mutta voisin silti vilkaista mikroskopiaa.

En ole ottanut näytteitä, kun en niille mitään osaisi tehdä. Saattais se vielä löytyäkin, runko ei ollut maassa kiinni. Taitaa kyllä tuhoutua, kun pakkasta jo useampi aste ja luntakin sataa.
Paljon kiitoksia avustasi.
Hanna

Hei,

älä suotta lähde hakemaan näytettä, tuskin kyseessä on mikään harvinainen laji.

Kypsät limasienten itiöt kestävät kyllä pakkasta, muutenhan ne kaikki paleltuisivat talvella eikä uusia esiintymiä enää ilmaantuisi talven jälkeen.

Talvella limasienet säilyvät kauemmin kuin kesällä, niitä voi löytää kevätpuolellakin. Olen jopa siinä uskossa, että esim. Licea castanea myös tuottaisi itiöpesäkkeitä kevättalvella suvikeleillä vielä lumiseen aikaan, mutta se nyt on vain oma henkilökohtaiseen kokemukseeni perustuva näkemys. Käsittääkseni Suomessa juuri kukaan muu ei kerää Licea castaneaa Licea castaneana. Vähistä museonäytteistä huolimatta laji on nimittäin näkemykseni mukaan hyvin yleinen. No niin, taas eksyin aiheesta :roll_eyes:

1 Like