Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Amicodisca virella

Amicodisca_virella0818

Keräsin nämä jo pari viikkoa sitten, en vaan muilta hommilta ole ehtinyt skooppaamaan. Ehtivät jääkaapissa osin homehtuakin, mutta vilkaisin silti tänään. Vielä löytyi muutama askus ja itiöitä luokkaa 12-18x3-4. Tajusin jo löytäessäni Amicodiscaksi, sillä olen löytänyt aiemmin A. svrcekii:tä pari kertaa myös kostealta paikalta. Suku kuuluu mielestäni harvinaisiin ja ilokseni laji on itselleni uusi. Näyte on mitä on, mutta onpahan kumminkin…

Tämä on 420. määrittynyt löytämäni kotelosienilaji. Olisihan niitä enemmänkin, mutta kaikkea ei jaksa/saa edes avustettuna määritetyksi. Mutta olen iloinen siitä, että kotelosienilajieni määrä on suurempi kuin tunnistettujen löytämieni kantasienten määrä. Valitettavasti maassamme kotelosieniharrastus on kovin vähäistä ja löydettyjen kotelo-/kantasienilajimäärien suhde lienee yleensä toisinpäin.

Vielä on matkaa tuhanteen löydettyyn lajiin. Tosin jos limasienet lasketaan mukaan, niin ei enää kummosta (reilusti alle sata) :smiley:

Amicodisca%20virella%3Asvrceckii

Minäkin löysin juuri. Oli vettyneen pitkospuun alapinnalla. Tarkka laji ei vielä tiedossa mutta asiantuntija skooppaa pian näytteeni.

Hei,

hieno löytö! Amicodisca virella on ainoa suvun laji, joka löytyy vuoden 2000 askolistalta ja on DD, puutteellisesti tunnettu eli hyvin vähän näytteitä maastamme (ainakin Karstenin keräämä).

Jotkin lajit voivat olla hyvinkin kasvualusta specifejä. Amicodiscoista minulla ei vielä ole tarpeeksi kokemusta voidakseni päätellä, ovatko kranttuja. Tämä A. virella löytyi lätteiköstä, jonka lähellä oli lehtipuita, leppää ja pajua. A. svrcelii taas löytyi kuusikossa olleen lätäkön reunalta. Jotkut lajit hyväksyvät kyllä sekä lehti- että havupuun kasvualustakseen. esim. valkokarvakka (Lachnum virgineum) ei tunnu paljoa välittävän, mille kasvualustalle rihmastonsa levittää. Sitä löytyy putkiloilta sekä lehti- ja havupuilta, olenpa kerännyt sitä lehtikuusen kävyiltäkin.

Pitäs varmaan olla kateellinen omaani paremmasta kuvastasi, mutta kadehtiminen ei taida olla lajini :wink: : Marja