Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Apua! Mikä tämä on?

Tunnistaako joku tämän örkin?
DSC_0127%20(2)

Näitä on löytynyt keittiöstä ja yksi WC:stä. Muurahaisen kokoinen, noin 5 mm. Miten niistä pääsee eroon?

Voisiko joku auttaa? Olen ihan paniikissa näistä… Kiitos!! :slight_smile:

Täysin harmittomia ulkona eläviä luteita, jostain syystä eksyneet sisälle.
T:Jyri

Hei! Kiitos vastauksesta! Miten niistä pääsee eroon? Lisääntyvätkö ne myös sisällä? Mitä ne syövät?

Otat sen kiinni esim. tulitikkulaatikkoon ja viet pihalle, noista ei ole ihmiselle mitään haittaa/vaaraa. Luteita on Suomessa yli 500 lajia ja suurin osa niistä imee ravintonsa kasveista, osa sitten on petoja ja osa käyttää ravinnokseen sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita.

Eivät lisäänny sisällä, eroon pääsee viemällä ulos tai sit on se raaempi versio mitä en itse käyttäisi, lähinnä kai kasvinsyöjiä mut saattaa syödä myös pienempiä ötököitä?
T:Jyri

Isot kiitokset teille molemmille vastauksista!! Tieto toi aivan huikea helpotuksen. Luulin jo, että meillä on torakoita. Ensimmäinen lajiarvaukseni oli ruotsintorakka! :smiley:

Ne ovat luultavasti tulleet polttopuiden mukana sisälle.

Moi.
Tämä lude on Lygaeidae-heimon (varjoluteet) Scolopostethus, eli kirjolude. Luultavasti laji on Scolopostethus affinis, hammaskirjolude, mutta määritys ei ole varma. Joten Scolopostethus cf. affinis on hyvä muoto.
Varjoluteet elävät karikkeessa ja mm nokkosella imeskellen siemenistä ravintonsa.
Kuten olet jo edellä kuullut ovat täysin harmittomia ihmisille ja kuolevat sisätiloissa nopeasti. Joten kaltaiseni ludeloversin neuvo on sama: jos niitä eksyy sisälle, vie vain ulos. Jos tulevat pakkasella, niin esimerkiksi liiterin puukarikkeen alle johonkin sivuun.

Tässä vielä hyvä linkki asuntovieraisiin, jotka ovat vähemmän toivottuja vieraita.

Upeaa, että tältä foorumilta löytyy näin tietäväistä ja auttavaista porukkaa! Hammaskirjoluteelta se tosiaan näyttää, nyt kun googlasin. Harjoittelen tunnistamaan hyödylliset tuholaisista. Kiitos linkistä.

Kiitos kovasti avusta! :slight_smile: