Mikä mahtaa olla?

Terve,osaako joku sanoa että mikä laji kyseessä? Tällä viikolla tein ensinmäiset havainnot. Pääsääntöisesti ovien ja ulkoseinien vieressä lattialla,eniten keittiössä. Muutaman tämmöinen 5mm pitkä mutta pääsääntöisesti 1-2mm kokoisia.

Onko kotisi lähistöllä havupuita? Minulle tuli tämän ulkomuodosta ja erityisesti sen muhkeista “hauiksista” mieleen ruostekäpylude, jota olen pihapiirissäni kuvannut. Tutkin tätä vähän lisää ja huomasin suurennoksessa vaaleat eturuumiin laidat. Mielestäni tämä voisi olla kuusenkäpylude (Gastrodes abietum), mutta minä en ole asiantuntija, vaan pelkkä kiinnostunut noviisi. Erehdyn aika usein. Se vuoksi suosittelen odottelemaan varsinaista vahvistusta taitavammilta. Odotellessa voit klikkailla netissä Gastrodes abietum -nimellä. Tästä linkistäkin voi olla apua https://www.britishbugs.org.uk/heteroptera/Lygaeidae/Gastrodes_abietum.html
Joka tapauksessa kyseessä on sisätiloissa harmiton hyönteinen, joita aina silloin tällöin kulkeutuu ulkoa. Ne pienet ovat nymfejä, joista syksyn aikana kehittyy talvehtivia aikuisia.

Takapihalla pelkkää havumetsää

Hyvä tieto, joka vain vahvistaa, että saatamme olla oikeilla jäljillä. Maltetaan vielä odotella vähän aikaa, jospa joku guru sanoisi painavan sanansa… Muuten, kannattaa yleensä mainita havainnontekoalue, koska toiset lajit ovat yleisiä vain osassa Suomea. Tieto auttaa määrittäjää, samoin kuin havaintopäivämäärä. No, kuusenkäpyluteita voi tavata ainakin Rovaniemen korkeudelle asti - jos tämä nyt sitä lajia sattuisi olemaan. :thinking:

Tällä viikolla tein ensinmäiset havainnot. Pirkanmaalla asutaan. Semmoisen havonnon tein tosiaan että pääsääntöisesti kokoontuvat ovien läheisyyteen ja ovien ulkopuolella terassilla ja puuverhoilussa näitä näkee. Mutta vessoissa/khh kaakelilla ei ole yhtään.
Noita ”isoja” yksilöitä en ole tavannut kuin muutaman mutta näitä pikkusia on jonkun verran,tarviiko tehdä jotain?

Alakuvan otukset näyttäisivät hyppyhäntäisiltä

Juu, komppaan sinua, Jyri, tuossa hyppyhäntäisarviossa! Ja Mika, mielestäni tässä on kyse kahdesta eri asiasta, jotka olet sattunut huomaamaan samoissa paikoissa. Yläkuvan otus olisi muuten selvä kuusenkäpylude (Gastrodes abietum), jos kuvassasi luteen tuntosarvien päätä lähinnä oleva jaoke näyttäisi lyhyemmältä tai korkeintaan samanpituiselta kuin pään ulottuvuus. Mutta ehkä kuvakulma on sellainen, että jaokkeet näyttävät noin pitkiltä? Se voisi olla mahdollista. Kuusenkäpyluteet viihtyvät pääsääntöisesti kuusen viime vuoden kävyissä, joiden siemeniä toukat/nymfit imevät ravinnokseen viiden kehitysvaiheensa aikana. Tarvittaessa mänty ja jopa lehtikuusi kelpaavat. Tuoreita uusia aikuisia näkyy heinäkuusta eteenpäin ja ne talvehtivat lisääntyäkseen keväällä. Luteet ovat lentäviä, joten jokunen on voinut uutta ympäristöä etsiessään eksyä talonne seinälle. Niistä ei ole mitään harmia. Mutta hyppyhäntäisistä (Collembola) saattaa tulla riesaa, koska ne voivat laumana tulla sisätiloihinkin. Muuten ne ovat kyllä luonnossa hyödyllisiä. https://fi.wikipedia.org/wiki/Hyppyhäntäiset

Okei,kiitoksia informaatiosta. Näin itsekkin epäilin että nämä eivät ole samaa lajia mutta nämä ovat minulle hieman vieras aihe. Tarvii jatkaa tarkkailua ja mikäli isolla porukalla rupeavat pyrkimään sisälle asustelemaan niin tarvii miettiä millä niistä pääsee pois,vai onko tämä syksy nyt sellaista aikaa että pyrkivät sisälle ja talvehtivat sitten jossain rakenteissa yms.

1 Like

Kirjokunttalude ja hyppyhäntäisiä, täysin harmittomia molemmat.