Arachnocrea stipata?

Tämmöistä lähinnä jonkun riesan mieleen tuovaa kasvustoa on tullut vastaan jo kolmasti ja aina huhtikuussa laholla puulla. Tässä nyt 09.04.2024 Sipoossa pähkinälehdossa. (Oli muuten kivasti nousussa kaunomaljakasta).

Sain ehdotuksen että voisi ehkä olla Arachnocrea stipata ja lajista löytyykin yksi keväinen ilmoitus (Enne & Lamminsivu) joka on kuvien perusteella melko lailla tismalleen samaa kuin omani.

Mutta en oikein löydä tietoa tästä A. stipatasta ja syksyiset näyttävät eri näköiseltä. Hypomyces suvun riesoista ei oikein löydy sopivaa, ellei sitten rusoriesa vois näyttää keväällä tältä tms. Tämä on kuitenkin ilmeisen yleinen laji kun on tullut jo kolmasti vastaan. On myös hyvin helposti tunnettava laji. Onkohan kukaan selvittänyt tätä tarkemmin? Onkohan A. stipataa?

2 tykkäystä

Keräsin mielestäni Kainuusta viime syksynä kolmesta paikasta tätä, mutta tosiaan näyttää erilaiselta kuin sinun kuvassasi oleva.

Skooppikuvaa, jossa nuo aika persoonallisen näköiset itiöt koteloissaan. Näkyy paremmin, kun suurentaa kuvaa.

Toiselta paikalta

Ja kolmannelta paikalta

Fungi of Temperate Europe sanoo tästä näin:
A. stipata is an almost cobweb-like hypocrealan fungus that has yellowish-brown perithecia in a pale, hyphoid stroma. The asci are cylindrical and have 16 part-spores that are finely rough, almost conical and measure 3.6-5.2 x 1.8-2.4 µm.

Oletko katsonut noita itiöitä näytteestäsi?

Ei tällä ollut itiöitä/itiökoteloita eikä edes konidioita. Pelkkää hyaliinia rihmastoa ja noiden punaruskeiden täppien sisässä jotain mosaiikkimaista solukkoa. Kaipa tämä nyt jonkun sienen anamorfi kait kuitenkin on?

On vaan niin usein tullut vastaan (etelässä) ja itsensä näköistä että varmaan muutkin tätä ihmetelleet.

Hei,

löysin joskus myös tuollaisia keväällä joltain maapuulta. Muistelen, että en löytänyt itiöitä ym. ja päädyin ajattelemaan jonkin hyönteisen tekeleiksi…

t: Marja

Tämä taitaa olla sittenkin kantasieni, Myriococcum praecox. Sillä nimellä löytyy samannäköisiä kuvia netistä, ja tuo mosaiikkimainen solukkokin sopisi lajille. Punaiset pisteet ovat siis steriilejä sklerootioita. Laji.fi:ssä on yksi Karstenin tekemä havainto vuodelta 1867. Lajin suvullinen muoto lienee Cristinia coprophila, joka kasvaa lannalla ja lahopuulla.

1 tykkäys

Kiitos! Eiköhän nyt oikea nimi löytynyt. Tässä yksi selventävä lajikuvaus

Ja tässä pari kuvaa oman näytteeni skleroista

Näkyy olevan GBIFin mukaan globaali laji ja tyyppinäyte Ruotsista.

Tänä keväänä tullut vastaan parikin esiintymää Sipoonkorvesta ja yksi esiintymä Helsingin Mustavuoresta. Kaikki läpilahoilla maapuilla mutta myös kiivenneenä viereisille ylivuotisille lehdille. Varmaankin aika yleinen (mutta eteläinen?) laji jota ei ole vain tunnistettu sieneksi? Tosin taitaa puuttua esim. Norjasta jonka havainnot löytyy yleensä aika hyvin GBIfistä.

Laji.fissä on siis kirjattuna yksi Karstenin1800- luvun keräys mutta lajin status on kuitenkin “Oletettavasti Suomessa” ja “NE – Arvioimatta jätetyt” . Laji.fi sijoittaa tämän kotelosieniin kun GBIF sijoittaa tämän kantasieniin. Oletettavasti siis kantasieni ja Laji.fissä virhe?

1 tykkäys

Laitahan FIAT2024 tunnuksella finbol ehdokkaaksi.

Tutun näköistä kyllä. En löytänyt enää kuvia siitä vaiheesta kun yritin näitä -21 skoopata. Innostus loppui siihen kun en löytänyt mitään itiöihin viittaavaa tai muutakaan rakennetta jolla olisi päässyt eteenpäin. Nuo punaiset kovat mosaiikkirakenteet muistan kyllä ja niitä ihmettelin, että mitäköhän voivat olla. Linkkaan tähän muutaman kuvan noista löydöistä. Ja tosiaan lahopuun päällä meidän löydöt 4-5/2021, paitsi kolmas kuva parin viikon takaa.




Tapio, onko meidän näytteelle tarvetta ? On nyt parin viikon takaa uusin löydös ja siis yllättäen näytekkin tallessa? Paikkana Lempäälä.

Muistelin itsekin keränneeni tämän aikaisemmin ja pienellä kaivamisella löytyikin kuvat ja näyte 4/23 Sipoosta.

Aina mukava saada mysteerilajeja selvitettyä. Taikka O_o tämän tällä erää selvitti, mistä pakupaijamerkki tammenlehvillä :grinning:

Tyyppinäyte on Ruotsista 150 vuoden takaa mutta epityypistä on julkinen ITS sekvenssi joten saadaan varmaankin myös lopuillinen varmistus tuota kautta vaikka eipä tässä mielestäni ole mitään epäiltävää.

1 tykkäys

Hei, on tarvetta. Pari näytettä on hyvä laittaa (oletettavasti) samasta lajista sekvensseihin. Voi laittaa sieniatlas-havaintoon merkinnän FIAT2024 (ja toimitus loppuvuodesta). Tai jo nyt toimittaa Oulun kasvimuseoon näytteen. Toimituksesta voi sopia Matti Kuljun kanssa.

1 tykkäys