Arcyria stipata, tunkukorunen ja Physarum album, nuokkusolmunen

Keräsin tänään Oulusta merenrannalta orvakoita ja tuli otettua pari limasientä mukaan, kun olivat erikoisen näköisiä. Toisen tunnistin mielestäni tunkukoruseksi kirjan selauksella, mutta toiselle en nyt pikaisesti katsottuna vielä keksinyt nimeä edes ehdolle. Molemmat samalla harmaalepän maapuulla lehtometsässä.

Tässä kuvassa molemmat limasienet.

Tässä skooppikuva tunkukorusesta.

Tässä skooppikuva vähän suurempana tuntemattomasta.

Tulisiko teillä, jotka tunnette näitä limasieniä minua paremmin, nimiehdotuksia.

1 tykkäys

Tuo ykkönen voisi tosiaan olla tunkukorunen. Kakkonen on joku kalkkilimasieni, näyttäisi olevan tumma ohut jalka ja hieman nuokkuva olemus. Siitä tulee mieleen nuokkusolmunen, mutta voi se olla jotain muutakin. Ovat kovin vanhoja kun kaikki itiöt ovat jo karanneet ja jäljellä on vain perä ja valkoisia kalkkiperidion rippeitä, siinä ylempänä olisi vähän tuoreempia joista lajia olisi helpompi haarukoida.

2 tykkäystä

Hei,

Physarum album on hyvä lajivaihtoehto (ainakin siihen saakka kunnes mikroskopialla toisin todistetaan).

Terkkuja: Marja

1 tykkäys

Otin kuvan vielä sellaisesta kohdasta, jossa olisi vielä itiöitäkin jäljellä.
Kunhan ehdin, skooppaan ja mittaan itiöt. Mihin muuhun pitäisi kiinnittää huomioita määrityksen kannalta tässä tapauksessa?

Hei,

Physarales-lahkoisilla on kalkkia rakenteissa: kapillitiossa (sisäistä tukiverkostoa) ja yleensä peridiossakin (pintakalvo). Näiden muoto, rakenne, väri ja koko, kuten tietenkin myös itiöiden koko, väri ja pintarakenteet vaikuttavat määritykseen habituksen ohella.

Otin kuvan Les Myxomycetes 2-kirjan Physarum album mikroskopiapiiroksista:


Valkotasapaino on asetettu mikroskoopikuvausta varten eli pielessä.
Sitten kaivoin yhden näytteeni ja otin kuvan pinnan kalkkisolmukkeista:

Toivottavasta tästä on apua.

Terkkuja: Marja

1 tykkäys

Yritän parhaani, vaikka näiden limasienten skooppaaminen ei ole kovin tuttua. Tämä auttaa paljon, kiitos. Voisit joskus tulla Ouluun, niin veisin sinut noille rannoille keräämään kaikkea kivaa.

Sain nyt katsottua tätä tarkemmin ja päädyin ehdotettuun nuokkusolmuseen, Physarum album. Kaikki sopii sen kuvaukseen oikein mainiosti. Nuo kalkkisolmukkeet näkyivät juuri ja juuri jopa stereoskoopilla 40x suurennoksella kohdissa, missä itiöitä ei ollut edessä. Katsoin niitä myös vedessä läpivalaisulla. Itiöiden koko oli enimmäkseen 8-9 µm välissä, vaaleanruskeita, hienopiikkisiä ja piikkitihentymiäkin oli hyvin näkyvissä. Kaikki ulkonäköön liittyvä sopi kirjan kuvaukseen.
Kiitokset avusta.

1 tykkäys

Hei,

hienoa! Toivottavasti kiinnität vastaisuudessa enemmän huomiota näihin erikoisiin pieniin eläimiin. Jos tarvitset apua määritykseen, sen kun pyydät. Täysin uuteen eliöryhmään tutustuminen on aina haasteellista ja valitettavasti limasienissä asiantuntemusta on maassamme aivan liian vähän. Noin 250 lajia ja niistä ainoatakaan ei mainita peruskoulun biologian kirjassa :astonished:

Minulla on Oulussa tuttuja. Pitänee käydä kylässä vaikkapa joskus keväällä. Lumensulamisrajan limasienet kiinnostavat ehkä eniten itseäni ja nyt erityisesti se, miten lajimäärät pienenevät pohjoiseenpäin…

t: Marja

Nyt jatkossa minulla on keväälläkin aikaa mennä maastoon, joten tervetuloa. Minäkin oppisin uutta siinä samalla.