Laji.fi | Tietoja foorumista | Käyttöehdot | Yksityisyys | Keskustelusuosituksia

LAJI.FI-foorumi

Samako eri-ikäisenä? [Physarum album]

määritys

#1

Muistaakseni kuvattu samasta lehtipuurungosta.
#2

Hienoja kuvia!

Tuon ykköskuvan alalaidan valkoinen on huokosnukkasta (Ceratiomyxa fructiculosa var. porioides).

Nuo perälliset ovat solmusia (Physarum). Kolmoskuvan kypsät ovat luultavasti pystysolmusia (P. leucophaeum), mutta samantapaisia on pari muutakin lajia. Nuokkusolmusella pesäkkeet ovat tyypillisesti hieman litistyneitä ja nuokkuvia. Kuvasta ei oikein pysty arvioimaan tätä. Vihersolmusella on myös harmaata muotoa joka muistuttaa pystysolmusta. Eroja näillä on myös perän väreissä ja uurteisuudessa, mutta tätä ei kuvasta näe. Joku noista kolmesta kuitenkin, varmaa määritystä voi olla vaikea tehdä ilman mikroskopiaa.

Ykköskuvan solmuset ovat raakoja eikä niistä voi vielä nähdä lajia. Kakkoskuvan solmuset näyttävät myös pystysolmusilta mutta nekään eivät ole vielä ihan kypsiä ja samat vaihtoehdot tässäkin mielestäni eli viher- ja nuokkusolmunen voivat myös tulla kyseeseen. Kaikki nuo kolme lajia ovat “yleisiä”.

Jos Marja on linjoilla niin ehkäpä saat tarkempaa määritystä tai lisää vaihtoehtoja.


#3

Hei,

kolmannessa kuvassa on ilmiselvästi Physarum album, jonka pinta halkeilee kypsänä juuri tuon kaltaisesti. Vaikken pysty näkemään kakkoskuvasta riittävästi yksityiskohtia, uskoisin senkin olevan samaa (ellei jotain Didymiumia) hieman ennen kuin pinta alkaa halkeilla. Eiköhän ensimmäisessä kuvassakin liene tätä olikohan suomeksi nuokkusolmusta itiöpesäkkeen kehityksen alkuvaiheissa, muistelen, että pesäkkeet voisivat olla valkoisia vielä varhaisemmassa vaiheessa. Tuo lokeroinen lienee kuitenkin jotain kääpää, sillä väri ei oikein täsmää C. f. var poroidekseen (joko valkoinen tai keltainen).

Näiden eläinten itiöpesäkkeeksi kehittymistä kuvaavat kuvasarjat ovat opettavaisia (=kehitystä hyvin kuvaavia :wink: )

Vastaus otsikkoon on siis mielestäni: kyllä.

Lisäys: käänsitkö runkoa kuvataksesi tai kuvasitko ainakin viimeisen ylösalaisin? Nuokkuvat nuokkuvat vähemmän roikkuessaan “pää alaspäin”…

Marja


#4

Marja on oikeassa, jäin juntturaan limasieniin enkä tullut ajatelleeksi kääpiä. Eipä taida olla nukkasta vaan jotain kääpää tuo ykköskuvan alareunan valkoinen.


#5

Paljon mahdollista, että on tullut käänneltyä.