Kuvien sporangiot vaikuttivat näkönsä ja kokonsa puolesta nuokkusolmusilta, Physarum album. Minua hämäävät nuo plasmodikarpit, joista pisin oli lähes sentin mittainen. Limasienikirja ei mainitse, että nuokkusolmunen voisi muodostaa plasmodikarppeja. Jotkut muut solmuset tekevät sekä sporangioita että plasmodikarppeja. Onko kuvan limasieni Physarum album?
Juu ei ole nuokkusolmunen. Physarum on vaan todella vaikea suku eikä ilman skooppausta näistä uskalla arvata oikein mitään. Jos haluat saada lajin laita kirjekuoreen topattuna jotenkin niin että ei mene ihan palasiksi ja lähetä minulle niin skooppaan sen, mutta en lupaa varmaa lajimääritystä.
Laitan vielä kaksi kuvaa näistä solmusista.
Kävin ottamassa näytteen ja se irtosikin hämmästyttävän helposti. Laitoin näytteen rasiaan pehmeän paperin sisään kuten varmaan pitikin. Näyte oli kostea ja valtaosa siitä takertui tietysti paperiin.
Kaksi kysymystä.
- Haenko uuden kuivemman näytteen vai saatko ne itiöt irti paperista?
- Mihin osoitteeseen näyte toimitetaan?
Anna kuivahtaa pari päivää jossain pöydän reunalla etteivät homehdu postissa. Laita sitten vaikkapa tikkuaskiin ja seuraksi esim nessua tai muuta tilkettä. Aski kirjekuoreen ja sinnekin vähän tilkettä mukaan. Laitan yhteystiedot privana.
Aina parempi jos näytteen saa kerättyä siten että alustaa tulee vähän mukaan mutta aina se ei oikein onnistu. Tieto kasvualustasta on myös monesti hyödyllinen. Esim, Physarum straminipes, joka tuosta tulee vähän mieleen yhtenä vaihtoehtona, löytyy meillä käytännössä aina haavan maapuilta. Itiöiden lisäksi pitää katsoa kapillitio elikkä minkälainen tukirakenne löytyy ja tämä ei välttämättä onnistu jos näytettä vaan kaavitaan puun pinnalta niin että rakenteet rikkoontuu.
Skooppasin tämän ja sain lajiksi Physarum leucophaeum. Edvin Johannesen vahvisti määrityksen. Tässä pari kuvaa
Kiitos määrityksestä Henri. Ihmeellisiä sporangioita ja plasmodikarppeja pystysolmunen osaakin tehdä.